Pobresa energètica

El preu de llum torna a batre un rècord aquest dilluns i assoleix els 124,45 euros/MWh

  • La factura de la llum d’un usuari mitjà a l’agost serà «la més cara de la història», un encariment anual del 43,7%

  • L’espiral alcista dels preus porta el Govern, de la mà de Podem, a plantejar-se crear una empresa energètica pública

Subida histórica del precio de la luz. Un hombre realiza algunas tareras domésticas frente al televisor

Subida histórica del precio de la luz. Un hombre realiza algunas tareras domésticas frente al televisor / Manu Mitru (EPC)

4
Es llegeix en minuts

El preu mitjà diari de l’electricitat al mercat majorista es dispararà aquest dilluns a un nou rècord històric, arribant als 124,45 euros per megawatt (MWh). El registre mitjà del ‘pool’ elèctric per demà polvoritza així els 122,76 euros/MWh del dijous 26 d’agost, que liderava la sèrie històrica fins ara.

El preu mitjà que la llum registrarà aquest dilluns (124,45 euros/MWh), suposa una pujada del 24,76% respecte al registrat fa una setmana, el dilluns 23 d’agost (99,76 euros/MWh), i del 21,97% en relació amb el preu d’avui diumenge (102,03 euros). Demà el preu màxim serà 132,92 euros/MWh, de 09.00 a 10.00 hores, i el mínim se situarà en 112,31 euros/MWh, de 04.00 a 05.00 hores, segons dades d’OMIE recollides per Europa Press.

Respecte a fa un any, el preu mitjà diari de l’electricitat per a aquest diumenge es multiplica per tres en comparació amb el 31 d’agost del 2020, quan es va situar en 42,01 euros/MWh.

Mes de rècords

Des d’inicis d’agost, el ‘pool’ ha polvoritzat tots els rècords vistos fins ara i apunta a un preu mitjà per al mes per sobre dels 100 euros/MWh. Del 9 al 13 d’agost ja va marcar una xifra màxima rere una altra. Aquesta setmana fins i tot està superant els registres de fa dues setmanes, que va coincidir amb l’onada de calor d’aquest estiu, i s’han tocat tres dels cinc màxims diaris de la sèrie històrica entre dimecres i divendres.

Aquesta espiral alcista ha portat a focalitzar el debat polític en com abaratir el preu de l’electricitat. De fet, el Govern va obrir la porta a crear una empresa energètica pública, tal com demana des de fa temps el seu soci a l’Executiu, Unides Podem. De fet, la formació morada ha realitzat una última proposta al Govern per abaratir la factura de la llum que passa per limitar el preu de l’energia nuclear i hidroelèctrica mitjançant decret llei. La vicepresidenta tercera del Govern i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, compareixerà el pròxim dilluns 30 d’agost al Congrés per donar compte d’aquesta espiral alcista en el preu de l’electricitat.

Encariment del CO2 i del gas

2Aquest context de pujades en el ‘pool’ elèctric està marcat per l’increment en els preus dels drets de CO2i del gas, als quals s’ha unit l’increment de la demanda per les altes temperatures i una menor contribució de les renovables, especialment l’eòlica per l’absència de vent.

En concret, els drets d’emissió de CO2 s’han encarit i freguen els 56 euros per tona des del començament d’agost, quan a principis d’any cotitzaven entorn dels 33 euros. Mentrestant, el preu del gas natural se situa al voltant dels 47 euros per MWh, segons dades de Mibgas.

El preu de l’energia té un pes pròxim a la factura del voltant del 24%, mentre que al voltant del 50%-55% correspon als peatges –el cost de les xarxes de transport i distribució– i càrrecs –els costos associats al foment de les renovables, a les extrapeninsulars i les anualitats del dèficit de tarifa– i la resta, a impostos.

Les oscil·lacions en el preu diari afecten els consumidors acollits a la tarifa regulada (PVPC), una mica més de 10 milions, mentre que n’estan exempts els que són al mercat lliure –uns 17 milions–, ja que compten amb un preu pactat amb la seva companyia. Segons van indicar a Europa Press experts del sector, el 88% del consum elèctric d’Espanya no està exposat a la volatilitat del preu del mercat ‘spot’, al tenir contractes amb preus fixos, i així s’hi veuen exposats els clients acollits al PVPC.

Baixada de l’IVA

El passat 24 de juny el Govern va aprovar un Reial Decret Llei per urgència per reduir els impostos que s’apliquen al subministrament d’energia elèctrica i, amb això, la factura de la llum de les llars, els autònoms, les pimes i el conjunt de les empreses, que suposen la baixada de l’IVA de la llum del 21% al 10% fins a finals d’aquest any i la suspensió de l’impost del 7% a la generació elèctrica durant tres mesos.

En el cas concret de l’IVA, s’aplica una baixada al 10% fins a final d’any per a tots els consumidors amb potència contractada fins a 10 quilowatts (kW), sempre que el preu mitjà mensual del mercat a l’engròs de l’electricitat estigui per sobre dels 45 euros per MWh.

Sobre la suspensió del 7% de l’impost sobre el valor de producció de l’energia elèctrica, que ja el 2018 es va decidir suspendre de forma temporal durant sis mesos per contenir una altra onada alcista en el preu de la llum, estarà vigent durant el tercer trimestre d’aquest any.

Agost, la factura «més cara de la història»

De fet, la factura de la llum d’un usuari mitjà a l’agost serà «la més cara de la història», amb un encariment en la primera quinzena del 43,7% respecte al mateix període de l’any passat, segons dades de Facua-Consumidors en Acció.

Notícies relacionades

Fins ara, els cinc rebuts més alts han sigut els 88,66 euros del primer trimestre del 2012 (amb l’IVA al 18%), els 87,81 euros del gener del 2017, els 85,34 del juliol del 2021, els 83,55 euros del setembre del 2018 i els 82,13 euros del maig del 2021 –en tots els casos amb l’IVA al 21%–, segons dades de l’associació.

Amb les tarifes aplicades de l’1 al 15 d’agost, l’usuari mitjà pagarà 27,85 euros més que l’agost del 2020, quan la factura es va situar en 63,77 euros. La baixada de l’IVA al 10% fins al desembre mentre el preu mitjà del megawatt hora estigui per sobre dels 45 euros esmorteeix la pujada en 9,16 euros. Si es continués aplicant el 21%, el rebut hauria arribat als 100,78 euros.