Segons l’Agència Tributària

Els salaris a les pimes creixen el doble de ràpid que a la gran empresa

  • Les vendes també s’estan accelerant més en les empreses petites i mitjanes que en les grans corporacions, tot i que encara estan per sota dels nivells del 2019

Els salaris a les pimes creixen el doble de ràpid que a la gran empresa

Simone Boccaccio / EPC

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els salaris estan creixent dues vegades més en les petites i mitjanes empreses espanyoles que en les grans corporacions. Això ve provocat pel fort component sectorial que arrossega la crisi del coronavirus, amb grans cadenes hoteleres encara a mig gas i gremis com el de l’aviació amb una activitat sensiblement inferior a la del 2019 i, al seu torn, per la letargia que encara arrosseguen els mercats internacionals, amb uns nivells d’exportacions que van més lents que el creixent consum intern. Així es deriva de les dades publicades aquest dimarts pel Ministeri d’Hisenda sobre vendes, ocupació i salaris en grans empreses i pimes.

Els sous, referits com a rendiment brut mitjà, a les grans empreses creixen des de començament d’any a un ritme de l’1,7%; mentre que si a aquest grup hi sumem les pimes, l’evolució salta fins al 4%. És a dir, entre les petites i mitjanes empreses les remuneracions es mouen d’una manera molt més dinàmica; tenint en compte, també, que parteixen de salaris més baixos. I aguanten, per ara, la poderosa empenta de la inflació; que al juliol era del 2,9%, el ritme més alt des del febrer del 2017. D’aquesta manera, els treballadors de les pimes no estan perdent poder adquisitiu, però sí els de les grans corporacions.

«Al voltant de 2 punts es deuen als forts canvis sectorials, amb menys pes d’activitats amb baix nivell salarial», justifica Hisenda al seu informe. És a dir, que quan s’estabilitzi la variable sanitària, el dinamisme en aquests rams més mal pagats –com l’hostaleria– tornaran a agafar volada i la bretxa entre mides empresarials presumiblement s’anivellarà.

Exportacions debilitades

Les empreses petites apugen més –o abaixen menys– el sou dels treballadors, perquè tenen més activitat. Com mostren les dades de vendes. Si se sumen totes les societats –grans, petites i mitjanes– les vendes encara van ser el 5% inferiors en el segon trimestre del 2021 que durant el mateix període del 2019, abans de la pandèmia. No obstant, si només es miren les grans empreses, aquestes venen el 5,5% menys que fa dos anys.

Les exportacions estan encara molt marcades per la incertesa i les asimetries entre Govern referent a restriccions sanitàries i els seus nivells són el 8,7% inferiors als del 2019, en comparació amb un consum intern que és ‘només’ el 3,7% inferior. I en aquest terreny en surten més mal parades les grans corporacions, més internacionalitzades i, al seu torn, més vulnerables a les contraccions dels mercats estrangers. Per contra, les pimes solen estar més vinculades al territori i a la demanda interna, i pateixen menys aquesta prudència externa. 

Aquesta recuperació de la demanda interna que constaten les dades de l’Agència Tributària és coherent amb altres indicadors, com els publicats recentment sobre despesa en targeta per entitats com el BBVA o American Express, que mostren com gràcies a l’estalvi acumulat per les classes mitjanes i altes durant els mesos previs de restriccions està aflorant ara en forma de compres locals.

Menys ocupats que abans de la Covid

Notícies relacionades

Malgrat que els sous creixen i en el cas de les pimes estan aguantant el pols a la inflació, el nombre de perceptors de nòmines que té registrats Hisenda encara és un 6% menor al d’abans de la pandèmia. Aquí la variable erto, malgrat que moltes empreses ja han deixat enrere els expedients de suspensió, continua notant-se en l’estadística. 

No obstant, les xifres mensuals –no trimestrals– que deixa l’enquesta només de grans empreses revela que l’ocupació al juny era ‘només’ el 2,3% inferior al juny del 2019, cosa que revela una intensa acceleració de les contractacions de cara a l’estiu i una vegada finalitzat el segon estat d’alarma.