Iniciatives anticrisi

El Govern prorroga l’‘escut social’ fins al 31 d’octubre

  • Entre les mesures que havien de caducar el 9 d’agost hi ha les moratòries de lloguer, la suspensió de desnonaments i la prohibició de tallar llum, gas i aigua

El Govern prorroga l’‘escut social’ fins al 31 d’octubre
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern ha decidit prorrogar les mesures que emmarca dins del denominat «escut social» per pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus en les famílies i llars fins al 31 d’octubre. Aquest paquet, que inclou des de la prohibició dels talls de subministraments de llum, gas i aigua a consumidors vulnerables i la pròrroga dels contractes de lloguer, finalitzava el 9 d’agost. De fet, ja es va ampliar el termini més enllà del final de l’últim estat d’alarma, el passat 9 de maig.

A aquesta decisió, que està previst que aprovi el Consell de Ministres de dimarts que ve, 3 d’agost, l’últim abans del període vacacional, s’ha arribat després d’«un treball conjunt i coordinat» entre els ministeris implicats, segons van confirmar a aquest diari fonts de l’Executiu de Pedro Sánchez. Les últimes converses que es van dur a terme entre el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, que encapçala Ione Belarra, d’Unides Podem, i el Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, dirigit pel socialista Félix Bolaños, han acabat amb l’acord de prorrogar el real decret llei 8/2021 per «garantir la protecció social de tots els ciutadans».

De l’energia als lloguers

Notícies relacionades

Entre les mesures que expiraven el 9 d’agost i que, si no es produeixen canvis, ara es prorrogaran fins al 31 d’octubre, hi ha la prohibició del tall de subministrament d’energia i aigua, la suspensió del procediment de desnonament i dels llançaments per a llars vulnerables sense alternativa habitacional, la pròrroga extraordinària dels contractes d’arrendament de vivenda habitual, la possibilitat de sol·licitar la moratòria o condonació parcial de la renda quan el llogater sigui una empresa o entitat pública de vivenda o una gran forquilla i l’ampliació del bo social per a consumidors energètics vulnerables.

Abans que s’acabés l’estat d’alarma, el president del Govern, Pedro Sánchez va anunciar una pròrroga d’aquestes mesures, que caducaven el 9 de maig, fins al 9 d’agost, durant la seva compareixença al ple del Congrés dels Diputats el 14 d’abril per donar compte del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, remès per l’Executiu a Brussel·les el 30 d’abril. Bolaños i Belarra ja tenien consolidada una relació prèvia, ja que ells van ser els que a finals de 2019 van baixar al detall del pla de govern de la coalició després que es firmés el preacord (el «pacte de l’abraçada») entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias.