Renegociació al setembre

La CEOE admet que els ertos «s’han d’anar acabant»

  • Garamendi afirma que a partir de setembre s’hauran de centrar només en els sectors que continuïn afectats

La CEOE admet que els ertos «s’han d’anar acabant»
2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha admès aquest dilluns que els ertos com a instruments per afrontar els efectes econòmics de la pandèmia «afortunadament s’han d’anar acabant perquè el que cal intentar és que la gent entri en el sistema». Després de les diferències amb el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, en l’última negociació per a l’extensió del mecanisme, el líder patronal ha vingut a assumir que a partir del 30 de setembre els expedients de regulació temporal d’ocupació pel coronavirus quedaran reduïts a uns quants sectors molt concrets. 

«Ho estem veient ja i es veurà aquest estiu una baixada espectacular del nombre de persones que estan en erto. Quan arribi setembre, ens haurem d’asseure i ajustar-los, perquè ja no serà igual. Estarem ja amb les vacunes; en principi, esperem que no passi una altra cosa, l’economia estarà oberta; d’aquí a pocs dies ja anirem sense mascareta pel carrer... Comencem a parlar d’una altra dinàmica i haurem de ser prou seriosos, perquè els ertos tenen un cost per a l’Estat», ha remarcat en un curs de l’APIE i l’UIMP.

Garamendi ha recordat que en el seu moment hi va arribar a haver 3,5 milions de treballadors en erto, davant els entorn de 450.000 d’actuals. «Quan arribi setembre hi haurà molta menys gent, caldrà veure quins sectors són els que segueixen tocats, n’hi haurà algun: els focs artificials, l’oci nocturn... Allà sí que caldrà veure i avaluar com es pot ajudar aquests sectors, però serà menys gent. Canviarà una mica el model perquè començarem a parlar de: ‘Senyors, cal començar a tornar a l’activitat’», ha advertit.

Pensions, SMI i reforma laboral

Notícies relacionades

El president de la CEOE també ha assegurat que la negociació amb el Govern i els sindicats sobre el futur de les pensions «no va malament, però queden serrells», mentre que ha lamentat que l’Executiu tingui «ganes de donar notícies tots els dies» quan seria més convenient apostar per la «discreció». Així mateix, ha assegurat que la patronal considera que «no és el moment i no toca» apujar el salari mínim intereprofesional (SMI) perquè no «és el millor per a l’economia i per a tothom» en plena fase de recuperació.

Quant a canvis al mercat laboral, Garamendi ha afirmat que la Comissió Europea «no parla de reforma laboral, sinó de polítiques actives d’ocupació», ha defensat la de l’anterior Govern de 2012, i ha advertit l’actual Executiu sobre la posició de la CEOE: «Cap problema en parlar de millores, però si és per fer més restrictiu el sistema, no comptarà amb el nostre beneplàcit».