pla recuperació

Von der Leyen viatjarà el 16 de juny a Madrid per entregar l’avaluació del pla de recuperació

  • La presidenta de la Comissió Europea entregarà en persona al president del Govern, Pedro Sánchez, la recomanació a l’Ecofin que tindrà posteriorment un mes per decidir

  • L’alemanya també visitarà la setmana vinent Portugal, Grècia, Dinamarca i Luxemburg

Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen. / EFE / POOL / YVES HERMAN

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’aprovació del pla nacional d’inversió i reformes, que permetrà a Espanya accedir a 69.500 milions d’euros en subsidis a fons perdut, ha entrat en la seva recta final. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, viatjarà el pròxim dimecres 16 de juny a Madrid per entregar en persona el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, l’avaluació i recomanació de l’Executiu comunitari. A més d’Espanya, von der Leyen també visitarà la setmana vinent Portugal, Grècia, Dinamarca i Luxemburg.

«Estem en una etapa molt avançada en l’avaluació dels plans d’aquests cinc països. Som molt a prop de la línia de meta. Cal esperar a finalitzar l’avaluació i després la presidenta presentarà els resultats de la nostra avaluació. Si l’escola ho aprova serà la nostra proposta al Consell (Ecofin)», ha explicat la portaveu comunitària Dana Spinant que ha avançant que Von der Leyen visitarà Espanya i Portugal el 16 de juny, Grècia i Dinamarca un dia després i Luxemburg el 18 de juny. «Hi ha altres visites en discussió però no estic en disposició d’anunciar la data d’altres», ha afegit.

Notícies relacionades

L’objectiu de la presidenta de la Comissió Europea és visitar el màxim nombre d’Estats membres possible a mesura que l’escola de comissaris vagi donant llum verda als plans de recuperació nacionals. Una «implicació personal» de Von der Leyen que Brussel·les justifica per la importància del procés. «Som a l’inici d’un procediment extremament important per a Europa i els nostres esforços de recuperació», al·lega la Comissió. Von der Leyen també aprofitarà la visita per recordar les prioritats del pla de recuperació.

Una vegada aprovat el pla –a l’escola de comissaris del dimarts 15 de juny o per procediment escrit el mateix dia de la visita a Sánchez– la Comissió Europea remetrà al Consell que tindrà un mes de termini per prendre una decisió. Tenint en compte que la pròxima reunió de ministres d’economia i finances és el 18 de juny, el més probable és que la decisió final es produeixi en la següent cita del 13 de juliol. L’aprovació del pla permetrà al Govern accedir a un avançament del 13% de les ajudes, uns 9.000 milions d’euros, que podrien arribar abans de l’aturada estival.