sentència

El TSJC invalida l’adjudicació directa d’unes obres a Olost a l’empresa pública Giacsa

La resolució judicial qüestiona la gestió directa del servei d’aigua dels municipis que s’han adherit al consorci públic Congiac

Jornada de transhumància amb ovelles a Olost (Osona) per reivindicar el dret al pas dels ramats.

Jornada de transhumància amb ovelles a Olost (Osona) per reivindicar el dret al pas dels ramats. / SUSANNA SÁEZ

2
Es llegeix en minuts

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha reafirmat que el sistema d’adjudicació de serveis de forma directa per part de l’Ajuntament d’Olost (Osona) a l’empresa pública Giacsa a través del Consorci per a la Gestió Integral d’Aigües de Catalunya (Congiac) és un frau de llei, ja que no respecta la normativa de lliure competència i dissenya un sistema d’adjudicació directa amb vocació de mercat.

La sentència assenyala que l’adjudicació, per mitjà del consorci d’ajuntaments Congiac, no respecta la lliure competència i utilitza il·legalment el sistema d’adjudicació directa per a obres i serveis. El cas fa referència a unes obres adjudicades de forma directa a Giacsa per l’Ajuntament d’Olost, procediment contra el qual la companyia Sorea, del grup Agbar, va interposar un recurs.

Aquesta nova clatellada judicial qüestiona la gestió directa del servei d’aigua dels municipis que s’han adherit al consorci Congiac, com Collbató, Figaró-Montmany, Montornès del Vallès, Lliçà de Vall, o Sant Llorenç d’Hortons, entre d’altres, perquè «podria suposar un falsejament o fractura de la lliure competència».

El Congiac és un ens públic que agrupa 25 ajuntaments per a la gestió del cicle de l’aigua a través de l’empresa pública Giacsa (formada pel mateix Congiac, Aigües de Manresa, Aigües de Mataró, Aigües del Prat, Reus Serveis Municipals i Aigües de Vilafranca). El TSJC dictamina que no és legal adjudicar un servei a Giacsa a través del Congiac perquè no es pot considerar un mitjà propi de l’Ajuntament», «no es té control» sobre aquest i vulnera els principis d’igualtat i de transparència, destaca la companyia que ha guanyat el recurs.

Notícies relacionades

Així ho confirma el TSJC, en data 22 d’abril passat, en apel·lació de la sentència del Jutjat Contenciós Administratiu número 4 de Barcelona, que anul·la l’encàrrec d’execució d’unes obres que l’Ajuntament d’Olost va adjudicar de forma directa a Giacsa l’any 2016 per valor de 75.454,25 euros. L’Ajuntament afirmava que podia encomanar aquestes obres sense necessitat de realitzar un procés de contractació obert perquè es procedia a través del consorci Congiac, que presta el servei d’aigua de forma directa, i que té un ens instrumental que és Giacsa a través del qual el pot executar.

Davant aquesta adjudicació directa, Sorea, com a companyia gestora del cicle de l’aigua i de serveis mediambientals, va impugnar aquest procediment per considerar que s’havien vulnerat els principis de concurrència i de lliure competència.

Temes:

Aigua Empreses