Mercat laboral

Les 5 claus de les dades de l’atur d’abril del 2021

zentauroepp48368915 barcelona 28 05 2019  sociedad repartidores de glovo deliver190606200030

zentauroepp48368915 barcelona 28 05 2019 sociedad repartidores de glovo deliver190606200030 / Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’abril del 2021 deixa un balanç de més d’ocupació, per tercer mes consecutiu, i menys atur, per segon mes consecutiu. La desescalada de cara a Setmana Santa ha donat oxigen a sectors com l’hostaleria, que, no obstant, no ha tingut tants clients com altres anys. L’afectació dels ertos ha baixat, però la persistència de part de les restriccions, malgrat la rebaixa, s’ha notat en la contractació de les empreses. Els propietaris han operat amb prudència i deixen l’abril més fluix de l’últim lustre. El Govern ha actualitzat aquest dimecres les dades de l’atur i de l’afiliació a la Seguretat Social i aquestes són les cinc claus.

Ocupació: L’abril més fluix des del 2014

El mercat laboral espanyol ha sumat 134.396 nous afiliats a la Seguretat Social l’abril, fins a un total de 19,05 milions d’ocupats. La xifra reflecteix que la recuperació segueix el seu curs, però que el ritme és lent, ja que aquesta és la xifra més fluixa en un abril des del 2014. L’hostaleria sol ser el sector que més tira durant aquests mesos, atesa la influència de la Setmana Santa, i a l’abril va sumar gairebé 40.000 nous afiliats; la meitat de l’ocupació generada el mateix mes del 2019.

L’atur s’allunya dels 4 milions

L’atur va encadenar el segon mes a la baixa. El SEPE va tancar març amb gairebé 40.000 inscrits menys i la nòmina d’aturats s’allunya de la cota dels 4 milions. Concretament, està en 3,91 milions. Malgrat aquesta reducció registrada a l’abril, les seqüeles de la crisi desencadenada pel coronavirus encara arrossega severes seqüeles i a Espanya hi ha més de 661.581 aturats més que abans de la Covid.

638.283 persones en erto

Les comunitats autònomes van rebaixar part de les restriccions a les portes de Setmana Santa i això s’ha notat en les estadístiques de treballadors afectats per un erto. Després de baixar al març, les suspensions van tornar a baixar a l’abril i va tancar el mes amb 638.283 persones en erto, unes 100.000 persones menys que el mes passat. La meitat d’aquests treballadors es dedica a l’hoteleria i allotjaments o a la restauració. La xifra actual d’afectats per erto és sensiblement inferior als 3,4 milions de treballadors afectats registrats durant el moment de màxim confinament.

Sense pèrdua d’autònoms gràcies a les ajudes

El col·lectiu de treballadors autònoms continua mostrant una sostinguda resistència davant la crisi de la Covid i les seves successives onades. Al març el RETA va sumar 15.431 nous treballadors per compte propi respecte a març, fins a un total de 3,29 milions. És a dir, Espanya suma nous afiliats gairebé al mateix ritme que abans de la crisi de la Covid i hi ha gairebé 82.000 autònoms més que s’han donat d’alta a Espanya en comparació amb les xifres d’abans de la pandèmia, malgrat les restriccions d’activitat en sectors com l’hostaleria i el comerç, regits especialment pels autònoms. El paper de les ajudes públiques habilitades extraordinàriament expliquen part d’aquest aguant, ja que actualment 451.786 autònoms estan cobrant un subsidi o prestació pública i encara s’ha de veure què passarà quan les subvencions es retirin.

Catalunya, millor que Madrid i pitjor que Andalusia

Catalunya va seguir durant el mes d’abril un guió similar al del conjunt d’Espanya. L’afiliació va pujar amb moderació i l’atur va encadenar el segon mes consecutiu de descensos. La bona evolució d’aquest segon indicador va permetre que Catalunya tanqués el mes per sota de la simbòlica cota del mig milió d’aturats, concretament 497.185 persones que busquen però no troben feina. I, tot i que Madrid acumula un menor nivell de restriccions sobre la seva economia, no va aconseguir crear més llocs de treball que Catalunya. Andalusia, en termes absoluts, va ser l’autonomia que va crear més ocupació.

Temes:

Ocupació Glovo