Especulació i criptomonedes

Dogecoin es dispara a màxims històrics i ja val més que Vodafone o Twitter

  • La capitalització de la criptodivisa supera la capitalització de 63.000 milions de dòlars impulsada pel recolzament de multimilionaris com Elon Musk

Elon Musk, CEO de Tesla, se convierte en la segunda persona más rica del mundo

Elon Musk, CEO de Tesla, se convierte en la segunda persona más rica del mundo

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El que va començar com una broma s’està convertint en una referència en el mercat de les criptomonedes. Aquest dimarts Dogecoin s’ha disparat fins al seu màxim històric a l’aconseguir una capitalització de més de 63.300 milions de dòlars (52.700 milions d’euros), cosa que la situa entre les cinc criptodivises més fortes i la fa superar el valor de gegants d’altres sectors com Vodafone, Twitter, Ford o ING, que oscil·la entre els 38.000 i els 42.000 milions.

¿Com pot ser que una moneda virtual sense valor físic superi empreses tradicionals amb dècades d’experiència? Dogecoin va néixer el 2013 creada pels enginyers Billy Markus i Jackson Palmer, que volien crear un sistema de pagament sense les comissions dels bancs i ser una «alternativa graciosa» al Bitcoin, la criptomoneda principal. Per això li van posar com a imatge la cara del gos de raça Shiba Inu, popularitzat com a mem a les xarxes socials. Dogecoin s’ha convertit en un mecanisme d’especulació sense un projecte darrere que, tot i així, triplica el valor d’empreses com Repsol, que té una capitalització de 16.000 milions d’euros.

L’impuls històric de Dogecoin dels últims mesos s’ha materialitzat després del recolzament de multimilionaris com Elon Musk, inversor, magnat i fundador de Tesla —autoproclamat a les xarxes com ‘Dogfather’ o padrí de Dogecoin–, o Mark Cuban, una de les fortunes més grans del món. Així, en els últims set dies el seu valor ha crescut més d’un 78%, i aquest dimarts s’ha disparat amb la seva inclusió en la plataforma d’inversió d’actius eToro.

Febre especulativa

Ara, una Dogecoin val 0,48 dòlars, un preu molt baix que permet l’entrada en el joc especulatiu de petits inversors i obre la possibilitat a grans guanys. És el cas de l’Aleix, que va decidir posar 250 euros a Dogecoin quan el seu valor era de 0,07 euros. Amb l’augment d’aquest dimarts la seva inversió inicial s’ha transformat en 1.450 euros. En aquell període va anar comprant i venent petites quantitats en funció de la fluctuació del preu de la divisa. «Sempre he invertit en borsa i m’ha anat bé. No m’atrevia a saltar a les criptomonedes però al veure que es parlava de Dogecoin com escombraries però que anava pujant vaig decidir provar-ho», afirma. «Soc conscient que és una estafa piramidal però volia jugar, no em ve d’aquests 250 euros».

Notícies relacionades

Aquesta febre especulativa atrau inversors minoristes al món de les criptomonedes, però com Musk o Cuban, part dels interessats en aquest augment de valor són les fortunes i grans fons que tenen aquestes divises. Des de començament d’any el valor de Dogecoin s’ha catapultat més d’un 18.000%. L’aparició de Musk en el programa Saturday Night Live pot servir per esmentar la criptomoneda en directe i disparar-ne encara més el valor.

Aquest ‘token’ digital es va popularitzar al gener, quan inversors reunits al fòrum de Reddit WallStreetBets es van coordinar per ‘trolejar’ el mercat financer i adquirir accions d’empreses en caiguda per revaloritzar-les i causar pèrdues als grans fons. Llavors el valor de Dogecoin va passar dels 0,007 dòlars a 0,04. El seu ascens també va en paral·lel al creixent atractiu per les criptomonedes. La sortida a borsa de Coinbase, la plataforma de compravenda de criptodivises més important als Estats Units, també va ajudar a disparar Dogecoin.