estimacions

L’Autoritat Fiscal rebaixa la previsió de creixement

L’organisme millora l’estimació de dèficit fins al 7,6% del PIB

rosas55760907 cristina herrero airef congreso201105102257

rosas55760907 cristina herrero airef congreso201105102257 / J J Guillen

1
Es llegeix en minuts

L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) ha rebaixat la seva previsió de creixement econòmic per a Espanya el 2021 fins al 6,6%, 1,6 punts per sota del 8,2% que pronosticava l’escenari central del seu últim informe.

Aquesta decisió se suma a l’anunciada per la vicepresidenta segona i ministra d’Economia, Nadia Calviño, que en una entrevista amb Bloomberg reconeix que el Govern rebaixarà la seva previsió de creixement per a aquest any, situada en el 7,2% i que podria arribar al 9,8% si s’inclou l’efecte dels fons europeus. També es coneix pocs dies després que el Fons Monetari Internacional (FMI) donés a conèixer que ha elevat les seves estimacions per a Espanya, que estaven per sota de les de l’Executiu, en cinc dècimes, fins al 6,4% aquest any.

En la presentació de l’Informe sobre els Pressupostos Inicials de les Administracions Públiques, la directora de la divisió d’Anàlisi Econòmica de la AIReF, Esther Gordo, ha explicat que aquesta rebaixa es deu a la pitjor evolució de la pandèmia, que repercuteix en menys turisme, i al retard en l’execució dels fons europeus.

Notícies relacionades

La institució que presideix Cristina Herrero ha advertit que persisteix la incertesa sobre l’execució del Pla de Recuperació i Resiliència (PRTR), tant pel que fa als detalls de la seva implementació com a la capacitat per desplegar els seus efectes el 2021. Per aquesta raó, l’AIReF preveu que l’impacte macroeconòmic del pla per a aquest any es rebaixi des dels 2,7 punts del PIB estimats, fins a 1,6 punts a falta de conèixer els projectes concrets.

L’AIReF també ha modificat les seves previsions de dèficit, que millora al 7,6% del PIB (4 dècimes menys que al seu anterior informe), i deute, que empitjora al 118,7% del PIB (2,7 punts més). Això al seu escenari central, reduint la seva previsió poc més de tres dècimes respecte a l’informe de novembre. Així, i després de tancar el 2020 amb un dèficit del conjunt de les administracions de l’11% del PIB, la AIReF estima que la recuperació econòmica, la retirada progressiva de les mesures contra la pandèmia, l’absència d’elements no recurrents rellevants com la reclassificació de la Sareb i les modificacions tributàries incloses en el projecte dels pressupostos de l’Estat impulsen una reducció del dèficit de 3,3 punts del PIB el 2021.