Canvis en la tributació

¿Què és un impost mínim global i com podria afectar empreses i països?

La proposta de nova tributació per als beneficis de les multinacionals continua sumant poderoses adhesions

¿Què és un impost mínim global i com podria afectar empreses i països?
3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’FMI i la UE recolzen l’impost mínim global per a les multinacionals, que segueix sumant poderoses adhesions. La secretària del Tresor, Janet Yellen, va explicar dilluns que està treballant amb els països del G-20 per acordar un mínim global, que va dir que podria ajudar a posar fi a una «carrera de 30 anys a la baixa en les taxes d’impostos corporatius». ¿Però què és un impost mínim global i com podria afectar empreses i països?

¿Per què es planteja un impost mínim global?

Les principals economies tenen per objectiu dissuadir les empreses multinacionals de traslladar els guanys (i els ingressos fiscals) a països amb impostos baixos, independentment d’on es facin les seves vendes. Cada vegada més, els ingressos de fonts intangibles com ara patents de medicaments i ‘software’ han migrat a aquestes jurisdiccions, cosa que permet a les empreses evitar pagar impostos més alts als seus països d’origen tradicionals. Amb un impost mínim global àmpliament acordat, l’administració Biden espera reduir l’esmentada erosió de la base impositiva sense posar les empreses nord-americanes en desavantatge financer, cosa que els permet competir en innovació, infraestructura i altres atributs.

¿On són les converses tributàries internacionals?

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic, amb seu a París, ha estat coordinant negociacions fiscals entre 140 països durant anys en dos esforços importants: establir regles per gravar els serveis digitals transfronterers i frenar l’erosió de la base imposable, amb un impost mínim corporatiu global com a part d’aquest últim. Els països de l’OCDE i del G-20 apunten a arribar a un consens en els dos fronts a mitjans d’any, però les converses sobre un mínim corporatiu global són tècnicament més simples i políticament menys polèmiques.

¿Com funcionaria un impost mínim global?

Notícies relacionades

Si els països acorden un mínim global, els governs encara podrien establir la taxa impositiva corporativa local que desitgin. Però si les empreses paguen taxes més baixes en un país en particular, els seus governs d’origen podrien «recarregar» els seus impostos a la taxa mínima acordada, eliminant l’avantatge de traslladar els guanys a un paradís fiscal. L’administració Biden ha dit que vol denegar les exempcions dels impostos pagats als països que no estan d’acord amb una taxa mínima. L’OCDE va dir el mes passat que els governs ja van acordar àmpliament sobre el disseny bàsic de l’impost mínim, tot i que la taxa encara no s’ha acordat. Els experts en impostos internacionals diuen que aquest és el tema més difícil. Altres elements encara per negociar inclouen si les indústries com els fons d’inversió i els fideïcomissos d’inversió immobiliària han d’estar coberts, quan aplicar la nova taxa i assegurar-se que sigui compatible amb les reformes fiscals nord-americanes.

¿Què passa amb aquesta tarifa mínima?

L’administració de Biden vol augmentar la taxa de l’impost corporatiu dels EUA al 28%, així que ha proposat un mínim global del 21%, el doble de la taxa de l’impost actual. També vol que el mínim s’apliqui a les empreses nord-americanes sense importar on s’obtingui la renda imposable. Aquesta proposta està molt per sobre de l’impost mínim del 12,5% que s’havia discutit prèviament en les converses de l’OCDE, un nivell que coincideix amb la taxa d’impostos corporatius d’Irlanda. L’economia irlandesa ha experimentat un auge en els últims anys a causa de l’afluència de milers de milions de dòlars en inversions de multinacionals estrangeres, així que Dublín, que s’ha resistit als intents de la Unió Europea d’harmonitzar les seves normes fiscals durant més d’una dècada, és poc probable que accepti d’entrada una taxa mínima més alta.

Temes:

FMI Impostos OCDE