El sistema bancari
El BBVA manté l’opa sobre el Sabadell malgrat les condicions del Govern
La decisió per unanimitat del consell d’administració arriba el dia en què el Banc Santander presenta una oferta per comprar TSB, la filial britànica de l’entitat catalana, per 2.700 milions

El BBVA no es rendeix. Després d’avaluar les condicions imposades pel Consell de Ministres del 24 de juny passat, ha decidit seguir endavant amb la seva oferta de compra (opa) sobre el Banc Sabadell. I ho fa amb el suport ple i unànime del consell d’administració del BBVA. "El projecte crea un enorme valor per als accionistes de les dues entitats i representa una oportunitat única per construir un dels bancs més competitius i innovadors d’Europa", argumenta l’entitat que lidera Carlos Torres en un comunicat remès ahir a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
El banc basc s’inclina per seguir endavant amb la seva oferta de compra perquè considera que junts: "Serem una entitat més sòlida, amb més escala i amb capacitat per augmentar en 5.000 milions d’euros anuals el finançament a famílies i empreses".
"El BBVA ha decidit no desistir de l’oferta, i, per tant, aquesta es manté vigent d’acord amb el previst en la normativa aplicable", exposa. Un anunci que es produeix el mateix dia que el Banc Santander ha presentat una oferta per comprar TSB, la filial britànica del Banc Sabadell, segons Reuters, per uns 2.300 milions de lliures (uns 2.686 milions d’euros); i gairebé una setmana després que el Consell de Ministres condicionés l’operació que les dues entitats es mantinguin separades durant tres anys, ampliable en dos més.
El Banc Sabadell, que ha rebut més ofertes per la seva filial britànica i hauria convocat una reunió del seu consell d’administració per a avui per decidir la venda, no ha volgut oferir cap tipus d’informació addicional respecte a això. En cas de consumar-se l’operació, podria incrementar el capital disponible per remunerar els seus accionistes i mirar així de convèncer-los que rebutgin la proposta del BBVA. De fet, els analistes han considerat aquesta possible desinversió com una mesura defensiva per obstaculitzar l’opa; però des del banc basc asseguren que l’operació no altera els seus plans de compra. La possible venda de la filial britànica –que el banc català va adquirir fa una dècada– amb prou feines ha alterat les cotitzacions del BBVA i del Sabadell des que es va anunciar el procés, que es mouen en borsa en paral·lel.
Pla estratègic
En qualsevol cas, vengui o no TSB, el Sabadell té previst anunciar el seu pla estratègic per al període 2025-2027 el 24 de juliol, un projecte en el qual fa mesos que treballa i amb el qual espera demostrar als seus accionistes que els aportarà més valor en solitari que si accepten l’opa del BBVA.
El BBVA ha trigat a pronunciar-se pràcticament una setmana des que el Consell de Ministres va anunciar el 24 de juny passat que enduria els requisits de l’opa del banc d’origen basc sobre el català per sobre dels que havia imposat la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) per aprovar l’operació. En paraules del responsable del negoci del banc a Espanya, Peio Belausteguigoitia, la setmana passada, volien "estudiar totes les alternatives i possibilitats dins de la seva anàlisi" perquè tenen el "deure fiduciari" de protegir els interessos dels seus accionistes.
Segons les condicions imposades per l’Executiu, els dos bancs han de mantenir "personalitat jurídica i patrimonis separats i autonomia en la gestió" durant tres anys, ampliables en dos més. Això implica que s’haurà "de mantenir la plantilla a raó d’aquesta operació i una situació similar respecte a la xarxa d’oficines". I també que el BBVA no podria demanar al Govern que el deixi fusionar-se amb la que seria la seva filial fins després d’aquests tres o cinc anys.
Demorar la fusió
Fins ara, el banc presidit per Carlos Torres ha defensat que podria fer l’opa i demorar la petició de fusió (fiscalment li podria interessar, fins i tot, per l’impost a la banca). També assegura des de fa mesos que, fins i tot en aquest cas, podria obtenir la majoria de les sinergies.
Notícies relacionadesEn el fet rellevant remès a la CNMV, el BBVA indica que el 24 de juny passat el Consell de Ministres va notificar l’acord per "autoritzar la concentració econòmica resultant de l’oferta amb una condició addicional als compromisos presentats pel BBVA i que van ser inclosos en la resolució de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència del 30 d’abril del 2025". I remarca que una vegada analitzat el dictamen de l’Executiu, ha decidit no desistir de l’oferta.
La CNMV ja ha estimat que, una vegada decidit que l’opa segueix endavant, el fullet de l’operació (que recull les seves característiques i riscos) podria rebre llum verda d’aquí "al voltant a tres setmanes", amb la qual cosa el període d’acceptació de l’oferta per als accionistes del Sabadell començaria en la segona quinzena de juliol. El termini d’acceptació de l’oferta pot ser d’entre 30 a 70 dies. En una entrevista a EL PERIÓDICO, el president de BBVA va augurar que el més probable és que apostés per allargar-lo fins al setembre..
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Turisme de masses Inventen platges falses per despistar els turistes a les Balears
- Pobresa a Catalunya La vida en un garatge de tres nens de l’Hospitalet: «¿Fins quan hem d’estar així?»
- Protesta Joves extutelats imploren a Drets Socials que no els faci tornar ajudes
- Baròmetre municipal La vivenda supera la inseguretat com a principal problema dels barcelonins
- INFRAESTRUCTURES El Govern donarà avui llum verda a dos intercanviadors ferroviaris al Vallès