Mercats

Ebullició de sortida a borsa de companyies d’energies renovables

La immensa liquiditat que hi ha als mercats i l’auge de les energies netes impulsat pels fons europeus acceleren la sortida a borsa de les empreses ‘verdes’ a Espanya

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Les renovables viuen un moment d’ebullició a Espanya. A l’arribada de grans inversors, com l’empresa estatal xinesa Three Gorges que ha creat una filial aquí després de comprar diverses plantes solars o el furor dels fons d’inversió amb l’ull posat a les companyies ‘verdes’, s’afegeix una onada d’anuncis de sortida a borsa de companyies d’energia renovable. El boom sorgeix al caliu de l’enorme liquiditat que hi ha al mercat i el fet que el sector sigui un dels més beneficiats pels fons del Pla de Recuperació de la Unió Europa

Repsol va ser una de les primeres a anunciar a so de bombo i platerets la seva intenció de treure a borsa o buscar un company de ball per impulsar el creixement de la seva filial d’energies renovables a l’octubre. I fa una setmana ho tornava a reiterar el seu conseller delegat, Josu Jon Imaz. El mateix dia que Acciona anunciava que està estudiant una possible sortida a cotització del seu negoci ‘verd’, que compta amb una cartera de projectes en desenvolupament valorada en 4.000 milions d’euros. 

La col·locació d’Acciona es portarà a terme el primer semestre d’aquest any, segons va dir el seu conseller delegat, José Manuel Entrecanales, després de l’anunci. També Capital Energy somia amb posar un peu al parquet de cara a la primavera. L’energètica, que va ser la guanyadora de la subhasta de renovables celebrada el gener, ja ha contractat Goldman Sachs i UBS com a col·locadors.

La companyia de Jesús Martín Buezas aspira a convertir-se en un operador de referència al mercat espanyol amb una cartera de projectes de prop de 38 gigawatts (GW) de potència. És evident que necessita finançament i, tot i que reconeix que està analitzant diferents instruments a curt, mitjà i llarg termini, la sortida a borsa figura entre les seves prioritats, segons fonts del mercat. Però també sonen altres noms com Opdenergy, Factorenergía o Gransolar. 

«Les sortides a borsa els permet accedir a més finançament i tenir més visibilitat de cara a nous projectes», explica l’analista de XTB, Joaquín Robles. Tot i que ja han començat a sortir els primers crítics, com el conseller delegat d’Endesa, José Bogas, que la setmana passada va suggerir la possibilitat que s’estigués generant una «bombolla» al sector amb companyies que «miren d’extreure valor a la seva cartera de clients per després vendre-la o treure-la a borsa». Alguna de les companyies que preveuen sortir a borsa diu no donar-se per al·ludida i reconeix que aquest podria ser el cas dels que vulguin treure diners per reduir el seu endeutament, però no dels que busquen créixer. 

Notícies relacionades

Amb tot, aquesta «allau» borsària no és única d’Espanya, sinó mundial. «Però depenent de les fortaleses del país es dona a una indústria o una altra. Als Estats Units passa amb les tecnològiques i farmacèutiques i a Espanya amb les renovables», explica la sòcia responsable d’OPV d’EY, Rosa María Orozco.

Els últims tres anys hi ha hagut només dues estrenes borsàries a Espanya i les dos han sigut empreses renovables. El 2018 va debutar l’empresa de plaques Solarpack i el 2020, Soltec. «Bona part de les sortides a borsa recents o en execució són de sectors ‘growth’ (renovables, Fintech, tecnològiques en general) que ofereixen una promesa de creixement (i rendibilitat) superior a la dels negocis més tradicionals, pel que aquesta tendència està més focalitzada del que podria semblar», explica la sòcia responsable de Mercats de Capitals de KPMG a Espanya, Noelle Cajigas. El parquet espanyol compta, a més, amb altres companyies ‘verdes’ com Grenergy, Audax i Solaria.