Manifest de 60 organitzacions
El turisme europeu recomana la lliure circulació internacional dels vacunats contra la Covid
El sector turístic proposa que la vacunació no sigui obligatòria però que eximeixi directament de quarantenes

SAN BARTOLOME (LANZAROTE) 24 10 2020 - Varios turistas hacen cola para tomar un taxi a su llegada al aeropuerto Cesar Manrique de Lanzarote este sabado Canarias comunidad espanola con la menor incidencia de la covid-19 a siete dias con 43 51 casos por 100 000 habitantes reactiva este sabado con el regreso de alemanes y britanicos su motor economico el turismo una apertura que el PP critica porque se hace sin blindar la region ante nuevos contagios EFE JAVIER FUENTES /
Més de 60 organitzacions públiques i privades de viatges i turisme a Europa han reclamat als governs de la UE mitjançant un manifest una coordinació «millorada i eficaç» de les restriccions i requisits de viatge per facilitar el reinici dels viatges i el turisme de cara a l’estiu. Les organitzacions han presentat una sèrie de recomanacions concretes conjuntes als Estats membres de la UE sobre com rellançar els viatges i el turisme a Europa a temps per a l’estiu del 2021 entre les quals destaca la recomanació que no sigui obligatòria la vacunació però que per a aquells que sí que estiguin vacunats se’ls permeti la lliure circulació internacional sense quarantenes.
Entre les recomanacions de l’aliança European Tourism Manifesto s’inclou la creació d’un grup de treball dirigit per la Comissió per restablir la llibertat de circulació, segons ha informat aquest dijous l’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (Acave), que representa Espanya a ECTAA, una de les entitats membre de l’Aliança.
En el centre de les recomanacions hi ha el desenvolupament d’un ‘full de ruta’ de la UE per restablir de forma segura els viatges una vegada que els països surtin dels bloquejos nacionals, que es desenvoluparan i aplicaran en estreta cooperació amb la indústria i els interlocutors socials. Les recomanacions també plantegen que la Comissió Europea realitzi un seguiment del progrés i l’impacte de les campanyes de vacunació en curs, així com de mesures de mitigació, com les proves i la quarantena, basades en els nivells de risc dins de la UE i a nivell internacional.
Un grup de treball específic de la Comissió per al restabliment de la lliure circulació de persones lideraria el desenvolupament i l’aplicació del full de ruta i proporcionaria avaluacions contínues basades en el risc i les últimes dades científiques. L’objectiu seria identificar les condicions i escenaris en els quals les restriccions actuals als viatges internacionals es podrien afluixar i, en última instància, aixecar-se a tot Europa i més enllà. El manifest reclama la Comissió que realitzi un seguiment del progrés i l’impacte de les campanyes de vacunació en curs, així com de mesures de mitigació, com les proves i la quarantena, basades en els nivells de risc dins de la UE i a nivell internacional.
«El nostre objectiu és que Europa torni al seu lloc com la principal destinació turística del món, i segur. A mesura que avancen els programes de vacunació de la UE i protegeixen els ciutadans més vulnerables, ens hem de preparar conjuntament per al reinici dels viatges. Simplement no hi ha temps a perdre: els preparatius sobre un enfocament comú haurien de començar ara, a fi de restaurar la confiança del públic per a l’estiu. Les nostres recomanacions detallen un camí conjunt cap a la restauració dels viatges i el turisme i la llibertat de circulació en nom dels ciutadans europeus. Esperem treballar amb els líders de la UE per posar en marxa aquest pla al més aviat possible», afirmen els autors del document.
Aquestes són les principals recomanacions:
1) Creació d’un grup de treball de la UE per restablir la llibertat de circulació de les persones i coordinar les restriccions de viatge a nivell europeu.
2) Coordinació europea millorada i eficaç de les restriccions i requisits de viatge per facilitar el reinici dels viatges i el turisme (9,5% del PIB de la UE) i oferir previsibilitat als viatgers, així com a les empreses de viatges i turisme, i als seus treballadors.
3) Garantir proves assequibles, capacitat suficient, reconeixement mutu de proves entre Estats membres i treball continu a nivell internacional per al reconeixement mutu de proves. Validació de l’ús d’antigens i altres proves ràpides amb finalitats de viatge i turisme, juntament amb l’avaluació periòdica de les proves acceptades a mesura que millora l’eficàcia de les proves (LAMP, per exemple).
Notícies relacionades4) Certificats de salut electrònics. S’ha d’evitar disposar de 27 certificats diferents que incloguin proves, vacunació i/o immunitat. S’ha de crear un sistema europeu interoperable que permeti una verificació ràpida i digital de l’estat de vacunació i/o prova dels viatgers. La vacunació, o els certificats de vacunació, no han de ser obligatoris per viatjar (una vegada que la vacunació estigui més àmpliament disponible), però els viatgers vacunats o aquells amb immunitat comprovada han d’estar exempts de prohibicions d’entrada, proves i restriccions de quarantena d’acord amb els últims coneixements científics sobre la capacitat reduïda dels vacunats per continuar propagant el virus.
5) Reobertura coordinada de les activitats turístiques: Una vegada que la situació sanitària ho permeti, és crucial reiniciar les activitats turístiques i d’oci juntament amb el restabliment de la llibertat de circulació dels ciutadans de la UE.
- Famosos Ferran Adrià desvela a 'Col·lapse' la frase que li va dir Xavi Hernández: "Se'm va quedar sempre al cap"
- Preus rebaixats Ni Lidl ni Carrefour: aquest és el supermercat 'low cost' que arrasa a Espanya
- Urbanisme BCN traurà a concurs la Torre Ona de Glòries abans de final d’any
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- Segons la Cambra ¿Com afectarà Catalunya la guerra comercial?: 1.000 milions d’euros en vendes, menys contractacions i vi i oli més barats
- Mercat laboral Espanya suma més de 230.000 ocupats a l’abril
- Sector bancari Economia obre l’enquesta sobre l’opa i dona fins al 16 de maig per votar
- Cuerpo diu que el Govern central no busca una resposta de "sí o no"
- Reunió anual del Cercle d’Economia António Costa: "El que necessitem és un rearmament col·lectiu, no 27"
- Feijóo, ¿al pitjor país del món?