Mesures

Calviño insta les autonomies a donar ajudes a les pimes per 2.000 milions

  • La vicepresidenta diu que les comunitats ja compten aquest any amb 8.000 milions del fons europeu React-EU i que el 25% pot anar a les empreses

  • En el cas de Catalunya, els fons europeus que pot anar a les empreses ronda els 342 milions

Calviño insta les autonomies a donar ajudes a les pimes per 2.000 milions
2
Es llegeix en minuts

La vicepresidenta d’Economia, Nadia Calviño, va instar aquest dijous les comunitats autònomes a aplicar 2.000 milions d’euros per fer arribar ajudes directes a les empreses.

Durant la seva compareixença aquest dijous al Congrés dels Diputats, Calviño va recordar que les comunitats autònomes accediran aquest any a 8.000 milions d’euros del fons europeu React-EU (10.000 milions fins al 2022). Amb aquesta quantitat, va dir, les autonomies compten amb prou «finançament per fer front a les seves necessitats sanitàries i socials, «però també per donar ajudes directes a les empreses dels seus territoris».

Segons va afegir, els governs autonòmics «ja han comunicat al Ministeri d’Hisenda que destinaran aproximadament un 25% d’aquesta xifra, d’aquests fons del React-EU, precisament a pimes, autònoms, emprenedors i la creació i manteniment de llocs de treball». Són aquests 2.000 milions autonòmics els que Calviño va instar a aplicar en ajudes a les pimes. En el cas de Catalunya, aquesta quantitat que podria ser destinada a ajudes directes se situa en l’entorn dels 342 milions.

Nou pla d’11.000 milions

La vicepresidenta també es va referir al nou pla d’11.000 milions d’euros anunciat dimecres pel president del Govern, Pedro Sánchez, per fer arribar ajudes a empreses, pimes i autònoms dels sectors i territoris més afectats per la crisi, en particular, en l’àmbit del turisme i l’hostaleria.

Calviño va confiar que les noves mesures puguin ser aprovades al març i va dir que tindran per objectiu principal «reforçar la solvència dels balanços de les empreses» a fi de «donar-los un múscul perquè puguin reprendre la seva activitat, fer les inversions necessàries i contractar els treballadors» quan s’iniciï la recuperació econòmica.

Les mesures –va explicar– aniran destinades a alleujar la càrrega financera d’«empreses viables que es veuen temporalment afectades per la caiguda de l’activitat i que poden estar en una situació de sobreendeutament» per la crisi sanitària.

Notícies relacionades

Segons Calviño, el Govern està treballant amb el Banc d’Espanya i les entitats financeres per realitzar una anàlisi precisa sobre la solvència empresarial que permeti «l’ús òptim dels recursos públics per reforçar empreses viables».

En aquest sentit va dir que entenia «molt bé» que les empreses demanin més ajudes i que les entitats financeres –que es resisteixen a acceptar quitacions de deutes– «defensin els seus interessos individuals». Però –segons va dir Calviño als diputats– «el Govern i el Congrés estan per defensar els interessos generals» i això passa per una gestió eficient de les ajudes que ofereixin a les empreses tant l’Estat com les comunitats autònomes, va afegir la vicepresidenta