A Nova York

Demanda a Amazon per no protegir els seus empleats durant la pandèmia

  • La fiscal general es fa ressò de les protestes dels empleats per la falta de mesures de protecció

  • Hi va haver protestes de treballadors per les condicions laborals

2
Es llegeix en minuts

La fiscal general de Nova York, Letitia James, va demandar Amazon per negligència en la protecció dels seus empleats durant la pandèmia de Covid-19 i per adoptar represàlies contra aquells que van expressar la seva preocupació, va informar dimecres la fiscalia.

La fiscal assegura que Amazon va violar les lleis laborals de l’estat de Nova York i va acusar l’empresa d’«acomiadar i castigar» empleats que es van oposar a les condicions laborals imposades durant la pandèmia. «Mentre Amazon i el seu president feien milers de milions durant aquesta crisi, empleats treballadors van ser obligats a suportar condicions que no eren segures i van patir represàlies per expressar aquestes inquietuds, amb raó,» va dir James en un comunicat.

La fiscal general va afirmar que des del mes de març passat «està clar que Amazon ha atorgat més valor als guanys que a la gent i ha fracassat en el fet de garantir la salut i seguretat dels seus treballadors» i va lamentar que els treballadors que fan que el país funcioni «són els més mal tractats».

«La salut i la seguretat dels nostres empleats ens importa profundament, com demostra la nostra demanda de la setmana passada, i no creiem que la demanda de la fiscal general presenti un panorama precís de la resposta d’Amazon a la pandèmia», va dir a l’AFP una portaveu del grup, Kelly Nantel.

La demanda de la fiscal general James «és sobre el fracàs d’Amazon a l’hora de protegir la seva mà d’obra a Nova York. Però la història és la mateixa on sigui que operi Amazon, inclòs a Bessemer, Alabama», va assenyalar en un comunicat Stuart Appelbaum, president d’un sindicat que organitza empleats de grans dipòsits a Alabama.

Demanda creuada d’Amazon

Anticipant-se a la demanda de James, Amazon va presentar divendres passat una demanda contra la mateixa fiscal general, acusant-la de no tenir en compte la informació que l’empresa li va proporcionar sobre el tracte dels empleats durant la pandèmia i de sotmetre el grup a una mena de xantatge. L’empresa va demanar a un jutge federal que dictamini que la fiscalia de Nova York no té jurisdicció per portar aquests assumptes als tribunals. 

Empleats d’Amazon es van manifestar diverses vegades a la primavera boreal davant un dels hangars de l’empresa al districte de Staten Island, a Nova York, criticant la direcció per no haver-los protegit prou contra la Covid-19.

Amazon va assegurar llavors haver fet més del necessari per limitar els riscos de contagi, establint distància entre els empleats i triplicant la freqüència de neteja del local. La fiscalia va començar llavors a investigar l’assumpte i a finals del mes d’abril, James va enviar una carta al gegant del comerç electrònic després de concloure que les mesures de protecció eren «inadequades».

Notícies relacionades

La fiscal va exigir a l’empresa una sèrie de concessions i va dir que demandaria Amazon davant els tribunals en cas que no les complís. És el que va fer aquest dimecres. James va exigir, entre altres coses, que la plataforma redistribuís una major part dels seus guanys, que subsidiés el transport públic dels empleats i disminuís el seu ritme de treball i indicadors d’acompliment. La fiscal va indicar que la investigació continuaria, i es va reservar la possibilitat d’acudir posteriorment a un jutge.

Amazon afirma haver proposat aquests subsidis, però assegura que va topar amb la negativa de les autoritats de transport de Nova York. La companyia també afirma haver reduït el seu ritme de treball per les limitacions de la pandèmia.