compensacions

¿Com s’han de demanar les noves ajudes de 6.000 euros per a botigues en centres comercials tancats?

  • La Generalitat obrirà la finestreta ‘online’ per sol·licitar el ajuts a partir d’aquest dimecres a les nou del matí

  • Podran acollir-s’hi tots aquells negocis de més de 400 metres quadrats dedicats al comerç al detall o les botigues ubicades en centres comercials

¿Com s’han de demanar les noves ajudes de 6.000 euros per a botigues en centres comercials tancats?
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Departament de Empresa ha activat les noves ajudes per a les botigues ubicades dins de centres comercials o amb una superfície superior a 400 metres quadrats i obligades a tancar des del 7 de gener i, en principi, fins al 7 de febrer. La injecció disposada per l’Administració catalana busca compensar la pèrdua d’ingressos d’aquests negocis, principalment, empreses petites o autònoms. I per fer-ho el Govern ha disposat un pressupost de 25 milions d’euros. Aquests són els detalls de les noves ajudes.

¿A quants diners ascendeixen els ajuts?

Les ajudes habilitades des del Departament d’Empresa ascendeixen a 6.000 euros per negoci. No obstant, el pagament d’aquest import no serà abonat en un únic pagament, sinó que serà dividit en dos. Un primer pagament obeeix a una primera compensació per al tancament inicialment decretat des del 7 de gener i fins al 24 de gener, i ascendirà a 3.750 euros. Com que finalment les restriccions sobre els centres comercials s’han allargat fins al 7 de febrer, Empresa va prolongar els ajuts i sumarà a aquest import un segon pagament de 1.250 euros, fins a l’import total de 6.000 euros.

Totes les empreses a les quals s’assigni aquesta ajuda cobraran un import total de 6.000 euros. És a dir, una vegada assignat, Empresa assegura el cobrament tant del primer com del segon pagament.

¿Quines empreses podran acollir-s’hi?

L’univers definit des del Departament d’Empresa contempla donar cobertura a unes 4.000 empreses. Els requisits oficialment definits són: ser una empresa dedicada al comerç a la menuda, dedicada a la venda de productes considerats no essencials i estar ubicada en un centre comercial o tenir una superfície de més de 400 metres quadrats.

¿Quins són els terminis per demanar l’ajuda?

El termini per sol·licitar aquesta nova ajuda comença dimecres 27 de gener a les 9 del matí i s’acaba el 10 de febrer a les 14.00 hores. El procés d’assignació serà el de concurrència no competitiva, és a dir, el primer que arribi i compleixi els requisits serà el que primer rebrà l’ajuda. Això condiciona la distribució de les ajudes a l’esgotament del pressupost. No obstant, des del Departament d’Empresa insisteixen que les transferències «estan ben dimensionades» i que totes les companyies que compleixin els requisits podran accedir-hi.

¿Com puc demanar les ajudes?

Notícies relacionades

Les empreses que compleixin els requisits i vulguin postular als nous ajuts convocats per la Generalitat ho hauran de fer per via telemàtica. Per a això s’hauran de dirigir a la web del CCAM, de Canal Empresa o del Departament d’Empresa i Coneixement. Per realitzar el tràmit, la companyia haurà d’adjuntar una declaració responsable acreditant que compleix els requisits previstos a les bases, i també haurà d’adjuntar dues fotos del seu establiment (una de l’interior i una altra de l’exterior).

¿Són compatibles aquestes ajudes amb d’altres?

Sí, els nous ajuts habilitats pel Departament d’Empresa per a companyies en centres comercials o de més de 400 metres quadrats de superfície són compatibles amb altres ajudes anteriorment habilitades, tant de la Generalitat com de l’Estat. És a dir, un autònom que tingui una botiga en un centre comercial i estigui cobrant la prestació per cessament d’activitat, al tenir el negoci clausurat, podrà compatibilitzar els dos cobraments. Sempre, això sí, que el de la Generalitat no li generi incompatibilitats amb el primer. Però la Generalitat no negarà aquesta ajuda perquè el negoci sol·licitador estigui cobrant prèviament un altre ingrés.