Ajudes públiques

El Consell de Ministres aprova la pròrroga de les mesures que afecten el lloguer

L’ampliació del període mentre duri l’estat d’alarma s’incorpora al nou decret que regula les pensions

¿Què canvia el decret del lloguer? 9 claus

¿Què canvia el decret del lloguer? 9 claus

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías
Max Jiménez Botías

Periodista

ver +

El Consell de Ministres ha aprovat diverses de les mesures que conformen el denominat ‘escut social’ i que afecten el lloguer. L’Executiu ha ampliat determinades mesures previstes en el reial decret llei 11/2020, de 31 de març, però s’incorporen al nou reial decret que regula les pensions, segons ha informat la ministra portaveu del Govern i d’Hisenda, María Jesús Montero. Al nou decret s’hi adoptaven mesures urgents complementàries en l’àmbit social i econòmic per fer front a la Covid-19. Així, els contractes de lloguer de vivenda habitual es prorroguen automàticament fins al final de l’estat d’alarma. No podran modificar-se ni fiances, ni rendes, tot i que el contracte expiri ara. El preu del lloguer actual i les condicions del contracte actual continuaran vigents durant els pròxims sis mesos a petició de l’inquilí. Originalment, aquesta mesura estava contemplada fins al 21 d’agost d’aquest any, es va ampliar fins al 30 de setembre, recentment fins al 31 de gener de 2021 i ara es proposa que s’estengui fins a l’acabament de l’actual estat d’alarma. Al principi aquesta mesura estava contemplada fins al 21 d’agost del 2020, es va ampliar fins al 30 de setembre del 2020, recentment fins al 31 de gener del 2021 i ara es proposa que s’estengui fins a l’acabament de l’actual estat d’alarma.

Aquesta pròrroga podrà aplicar-se, prèvia sol·licitud de l’arrendatari, per un període màxim de sis mesos, durant els quals es continuaran aplicant els termes i condicions establerts per al contracte en vigor.

Grans tenidors

Notícies relacionades

Es regula una aplicació automàtica de la moratòria del deute arrendatici en cas de grans tenidors (entenent per tal la persona física o jurídica que sigui titular de més de 10 immobles urbans, excloent-hi garatges i trasters, o una superfície construïda de més de 1.500 m2 ) i empreses o entitats públiques de vivenda, fins a l’acabament de l’estat d’alarma. S’ajorna temporalment i extraordinàriament el pagament de la renda, sempre que aquest ajornament o la seva condonació total o parcial no s’hagi aconseguit ja amb caràcter voluntari per acord entre les dues parts.

Al principi, el termini de sol·licitud finalitzava el 2 de juliol del 2020, hi va haver una primera ampliació fins al 30 de setembre del 2020, recentment es va aprovar el reial decret llei 30/2020, de 29 de setembre, amb una pròrroga fins al 31 de gener del 2021, i ara la proposta és ampliar-lo fins a l’acabament de l’actual estat d’alarma. Si aquest acord no s’hagués produït, el llogater podrà optar entre les següents alternatives: una reducció del 50% de la renda arrendatícia, amb un màxim en tot cas de quatre mesos. O bé, una moratòria en el pagament de la renda, sense que puguin superar-se, en cap cas, els quatre mesos. L’esmentada renda s’ajornarà, a partir de la següent mensualitat de renda, mitjançant el fraccionament de les quotes durant almenys tres anys, que es comptaran a partir del moment en què se superi la situació al·ludida anteriorment, o a partir de l’acabament del termini dels quatre mesos abans citats.