Resposta al coronavirus

El Banc d’Espanya i la CEOE reclamen que es deixi acomiadar a empreses en erto

  • Hernández de Cos i Garamendi insisteixen per aportar ajudes directes a companyies viables sobreendeutades

  • Reclamen als polítics més consens en reformes estructurals i més responsabilitat

  • El líder patronal proposa reactivar els viatges de l’Imserso amb la gent gran que rebi la vacuna

El Banc d’Espanya i la CEOE reclamen que es deixi acomiadar a empreses en erto
2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, i el president de la CEOE, Antonio Garamendi, han insistit aquest dimarts en la necessitat d’aportar ajudes directes a empreses viables que travessen dificultats transitòries com a conseqüència de la pandèmia del coronavirus, així com en la de permetre els acomiadaments en les companyies acollides a ertos. Així ho han defensat de forma conjunta en un debat virtual organitzat pel grup hoteler Hotusa i moderat per l’exministre i empresari Josep Piqué.

Hernández de Cos, així, ha destacat que l’aspecte «més important i també més difícil» a què s’enfronta la política econòmica en aquests moments és distingir en què tres tipus de situacions es troben les empreses i com afrontar-les. Les primeres, ha explicat, són aquelles companyies la demanda estructural de les quals no baixarà, però estan molt endeutades, amb la qual cosa podrien desaparèixer o tenir una lenta recuperació.

A aquestes, ha advocat, és a les que s’hauria d’aplicar solucions de reestructuració del deute, recapitalitzacions o subvencions directes. L’objectiu seria evitar que desapareguin, però també aconseguir que la recuperació econòmica sigui més ràpida, ja que l’evidència demostra que les companyies que surten de les crisis més endeutades creen menys ocupació i inverteixen menys.

Acomiadaments

El segon grup, ha enumerat, seria el d’empreses que sí que tindran una caiguda permanent de la demanda pels canvis provocats per la malaltia, d’entre un 10% i un 15% per exemple, però que amb un ajust intern poden sobreviure. A aquestes ha apostat per facilitar-los fer l’esmentada retallada: «La utilització dels mecanismes que la legislació laboral té ha de ser permesa». És a dir, facilitar-los la retallada de plantilla, possibilitat ara limitada pel Govern en les firmes acollides a ertos. Finalment, hi ha les empreses que seran inviables pels canvis estructurals en la demanda, companyies ‘zombis’ a les quals ha instat a deixar caure.

En la mateixa línia, Garamendi ha admès que les «empreses, com en la vida mateixa, neixen, creixen, es reprodueixen i algunes moren» i ha apostat perquè les «ajudes arribin a les empreses viables, però sense dir que empresa viable és només la que no acomiadi ningú». El líder patronal ha reclamat, en concret, «ajudes directes i realistes» per al sector horeca (hotels, restaurants i cafeteries).

Turisme interior

Notícies relacionades

«Les vacunes ens donen ales per pensar que podem jugar el partit en uns mesos. Però amb la tercera onada la gent està desesperada. El sector no té la culpa, està tancat per ordre administrativa», ha argumentat Garamendi. També ha advocat per adoptar mesures per fomentar el turisme interior i compensar la pèrdua de l’exterior, amb la temporada de Setmana Santa ja donada per perduda. «Si la població gran es vacuna abans, es podrien reactivar els viatges de l’Imserso», ha proposat com a exemple.

Tant el governador com el president de la CEOE, així mateix, han demanat reformes estructurals. «Necessitem un cert consens polític sobre les reformes», ha defensat Hernández de Cos. «Seria bo que la classe política escoltés més gent. La política avui dia està molt centrada en la política. Una política amb més responsabilitat, amb més sentit d’Estat, és el que demano a tots els grups polítics», ha dit Garamendi.