El 2020 el preu de la vivenda nova no va caure en cap capital de província

Els valors es van mantenir a l’alça (0,9%) malgrat els efectes econòmics de la pandèmia

pisos

pisos

3
Es llegeix en minuts

El 2020 el preu mitjà de la vivenda nova es va situar en els 2.476 euros per metre quadrat en el conjunt de les capitals de província d’Espanya, cosa que suposa un increment del 0,9% en comparació amb el 2019, segons es desprèn de l’informe ‘Tendències del sector immobiliari amb preus de vivenda nova’ de Societat de Taxació. El preu de la vivenda nova no ha caigut en cap capital de província durant els últims 12 mesos, tot i que s’ha mantingut a Salamanca, Sòria i Zamora, i només ha crescut un 0,1% a Àvila, Albacete, Conca i Girona.

Una vivenda de tipus mitjà d’uns 90 metres quadrats costaria 222.840 euros. La taxadora ha explicat que el ritme de creixement del preu s’ha alentit per tercer exercici consecutiu, «mantenint la tendència cap a la moderació dels preus iniciada a finals del 2018».

Així mateix, el preu mitjà de la vivenda nova a la resta de ciutats analitzades que no són capitals de província s’ha situat en els 1.678 euros per metre quadrat, cosa que suposa un increment de l’1% respecte a l’any anterior. De fet, per tipus de ciutat, el preu mitjà de la vivenda nova als municipis amb una població superior a 100.000 habitants que no són capitals de província s’ha situat en els 1.826 euros per metre quadrat (1,1%). S’ha registrat la mateixa pujada en els que tenen menys de 50.000 habitants, on el preu mitjà per metre quadrat ha sigut de 1.710 euros.

D’altra banda, a les ciutats de més de 25.000 habitants, el preu mitjà de la vivenda nova ha rondat els 1.574 euros per metre quadrat (0,9%), mentre que als municipis de menys de 25.000 habitants, el preu mitjà per metre quadrat ha sigut de 1.537 euros (0,5%).

Palma de Mallorca, capital alcista

Tenint en compte les capitals de província, Palma de Mallorca ha sigut la que més ha incrementat el preu l’últim any, després de registrar un augment de l’1,4%, fins als 2.162 euros per metre quadrat. Per darrere, segueixen Barcelona i Madrid, amb un increment de l’1,3% en totes dues, fins als 4.491 euros i els 3.673 euros per metre quadrat, respectivament.

Tenint en compte el preu, per comunitats autònomes, Catalunya (3.983 euros), Madrid (3.673 euros) i el País Basc (2.755 euros per metre quadrat) s’han mantingut al capdavant com a les zones més cares, mentre que Extremadura (1.206 euros), Múrcia (1.263 euros) i Castella-la Manxa (1.440 euros) han sigut les regions amb els preus més econòmics.

L’últim any, han destacat els creixements de vivenda registrats a la Comunitat Autònoma de les Balears (1,4%), a la de Madrid (1,3%) i a la de Catalunya (1,2%). Al contrari, Múrcia (0,2%) i Navarra (0,3%) són les regions on menys ha crescut la vivenda.

El conseller delegat de Societat de Taxació, Juan Fernández-Aceytuno, ha remarcat que el preu de la vivenda nova ha acabat l’any en positiu i que la bretxa entre la vivenda nova i la resta de modalitats s’està ampliant. Aquesta tendència, segons l’expert, també es mantindrà durant aquest any.

Sobre els efectes de la pandèmia, ha dit que la Covid «donava pistes que el preu de la vivenda i el nombre de transaccions són bastant aliens al confinament i a l’efecte de la pandèmia, però que l’economia segueix el seu curs, i això sí que afecta».

Notícies relacionades

Fernández-Aceytuno ha remarcat que el mercat immobiliari, en general, respon amb bastant retard als moviments de l’economia. «El venedor de vivenda i el comprador estan en una situació d’espera, però quan es recupera l’activitat normal, el cicle manté la seva línia», ha afirmat.

M