El preu de la llum

El Govern vol accelerar la reforma elèctrica amb els fons europeus

  • La coalició pretén utilitzar els diners de la UE per descarbonitzar l’economia i aconseguir un sistema elèctric assequible

  • Els morats collaran els socialista per acabar amb els ‘beneficiós caiguts del cel’ de les empreses energètiques

rjulve45972499 madrid 20 11 2018 politica entrevista este mediodia a la min181121202537

rjulve45972499 madrid 20 11 2018 politica entrevista este mediodia a la min181121202537 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Sara Ledo

El Govern es troba al centre de les crítiques socials i polítiques arran de la polèmica pujada del preu de la llum que s’està produint aquests dies. Uns retrets als quals se sumen les tensions internes entre els socis de la coalició amb el PSOE traient pesos a les possibles reformes del sistema energètic que es puguin portar a terme i Unides Podem pressionant per plantejar mesures més contundents. Però la veritat és que tots dos planegen «accelerar» la descarbonització de l’economia i aconseguir un sistema elèctric amb preus assequibles amb els fons europeus, el que a mitjà termini acabaria suavitzant la factura de la llum». Tot i així, l’escull principal entre tots dos és l’objectiu firmat en el seu acord de coalició d’acabar amb els anomenats ‘beneficis caiguts del cel’ que reben centrals que ja han amortitzat la seva inversió com les nuclears o les hidroelèctriques.

Amb el preu de la llum arribant a rècords històrics, socialistes i morats coincideixen que les mesures que van acordar Pedro Sánchez i Pablo Iglesias el desembre del 2019 per reduir la factura s’estan portant a terme. Almenys en la seva gran majoria. Fonts del Ministeri de Transició Ecològica asseguren que hi estan treballant i que no hi ha res que es posposi o es retardi. A més, tenen la vista posada en el fons d’ajuda europeu que servirà de «palanca» per «accelerar» els serrells que faltin.

A l’espera que aquests ajuts puguin impulsar els compromisos de l’Executiu, en el Ministeri liderat per Teresa Ribera destaquen el fons renovable que preveu traslladar el cost dels incentius renovables instal·lat a la factura (7.000 milions d’euros) a les companyies elèctriques, gasistes i petrolieres. Així es reduirà el rebut de la llum i s’elevarà la gasolina, donant un senyal clar d’electrificació a inversors i consumidors.

Campanya electoral

No obstant, hi ha un tema que està provocant friccions entre els dos socis: els ‘beneficis caiguts del cel’. Socialistes i morats es van comprometre a acabar amb aquesta sobreretribució que reben algunes nuclears, però encara no s’han fet passos en aquesta direcció. El portaveu de la comissió de Transició Ecològica i dirigent d’Unides Podem, Juantxo López de Uralde, va apuntar a aquest diari que aquest és un dels «temes clau» per als d’Iglesias.

Notícies relacionades

Tant és així que els morats tenen previst començar una campanya de pressió al seu soci per posar fi a aquestes pràctiques, segons fonts pròximes al vicepresident. Entre les idees que sospesen, expliquen, hi ha la d’impulsar iniciatives parlamentàries al marge del PSOE i «empènyer» des de la vicepresidència segona.

Diversos dirigents d’aquesta formació ja han començat a collar els socialistes compartint un vídeo a Twitter en el qual critiquen la tebiesa dels seus socis a l’hora de regular el mercat elèctric al no atrevir-se a nacionalitzar una empresa elèctrica. «Això no significa que renunciem a la nostra idea, però perquè sigui possible haurem d’aconseguir que en les pròximes eleccions Unides Podem tingui més pes dins del Govern. Així és la democràcia», sentencien.