Energia

El preu de la llum torna a disparar-se aquest dilluns

Entre les 20 i les 21 hores, el megawatt hora (MWh) arribarà als 121,14 euros, altre cop en zona de rècord

Un equip tècnic repara un pal d’electricitat.

Un equip tècnic repara un pal d’electricitat. / JOAN PUIG

4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sense treva. El preu de la llum al mercat a l’engròs tornarà a moure’s en zona de rècord aquest dilluns, al situar-se en 121,14 euros el megawatt hora (MWh) entre les 20 i les 21 hores, el segon preu més alt des que existeixen registres, segons les dades del mercat, OMIE, que es contracten amb un dia d’antelació. El preu mitjà serà de 82,45 MWh, seguint en cotes històricament altes, que s’han reproduït durant el cap de setmana malgrat que la demanda és menor per la nul·la o menor activitat industrial. Dissabte va batre totes marques, a l’arribar en la mateixa franja horària als 124,24 euros.

Aquesta evolució en plena onada de fred i amb unes nevades històriques en moltes zones d’Espanya ja va provocar divendres que el Ministeri de Consum reclamés a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) una investigació per determinar si s’han produït irregularitats. Aquest departament, dirigit per Alberto Garzón, encapçala les crítiques contra les elèctriques per part d’Unides Podem. Per la seva part, la vicepresidenta quarta i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, va treure ferro aquest cap de setmana en una entrevista amb Europa Press a aquesta escalada, que va considerar «conjuntural» i amb un «impacte» limitat al rebut de la llum. Al seu torn va rebatre els arguments dels seus socis de coalició sobre la necessitat de crear una companyia energètica pública, com va fer, per exemple, l’Ajuntament de Barcelona. En cas de mantenir-se la tendència actual al mercat a l’engròs, la tensió entre els dos socis del Govern de coalició promet augmentar, com els atacs per part de l’oposició.

Segons dades de l’Operador del Mercat Ibèric de l’Electricitat (OMIE), el preu mitjà de la llum per a aquest dilluns és de 82,45 euros/MWh, un 24,4% superior al d’aquest diumenge (66,27 euros) i un 2,2 % respecte al de dissabte (80,66 euros), però un 13,2% inferior al de divendres (94,99 euros), en el qual va fixar el segon cost mitjà diari més elevat des que existeixen registres. El rècord va ser l’11 de gener del 2002, amb 103,76 euros. 

El preu d’aquest dilluns es mourà entre un màxim de 121,14 euros/MWh a última hora de la jornada i un mínim de 46,36 euros/MWh, de matinada. El cert és que amb l’onada de fred, el preu al mercat a l’engròs s’ha desbocat. Si es compara el preu mitjà per a aquest dilluns amb el del mateix dia de la setmana anterior es registra una alça de gairebé el 40%.

 Any barat

L’escalada té lloc després d’un 2020 marcat per la pandèmia, els confinaments i les restriccions de l’activitat, en el qual el preu mitjà de la llum al mercat a l’engròs s’ha situat en 33,96 euros/MWh, el més barat en 16 anys. El preu de l’electricitat al mercat a l’engròs afecta el rebut de la llum dels consumidors acollits a la tarifa regulada o preu voluntari al petit consumidor (PVPC), en el component del preu té un pes del 35%. La tarifa és la que tenen, entre d’altres, els consumidors beneficiaris del bo social, un descompte en la factura de la llum per a les llars definides com a vulnerables. Hi ha uns 11 milions d’usuaris amb aquesta tarifa. Més de 18,5 milions més tenen contractes anuals amb comercialitzadores del mercat lliure.

El Govern del PP ja es va veure forçat a introduir canvis en aquest mercat el 2014 després d’anul·lar el desembre del 2013 el sistema de subhastes trimestrals mitjançant el qual es fixaven els preus al mercat a l’engròs. D’allà va sorgir el sistema de preus per franges horàries. Després de tot això, els últims anys s’han viscut altres episodis d’escalada dels preus a l’engròs de la llum, com el gener del 2017, quan es va arribar als nivells del 2013 que van precipitar la reforma del mercat.

Notícies relacionades

L’Executiu actual ha tornat a congelar els peatges del rebut de la llum a l’espera de l’entrada en vigor d’un nou sistema a partir de l’abril. El primer pas d’aquests canvis va ser l’anunci que traslladarà el cost dels incentius a les renovables –7.000 milions d’euros– de la factura de la llum a les empreses elèctriques, gasistes i petrolieres, cosa que provocarà un augment dels carburants (7 cèntims més, segons el sector) i una caiguda del preu de la llum del 13%.

I el nou mecanisme de peatges de la CNMC –després que el Govern aprovi també els càrrecs– permetrà contractar a partir de les 12 de la nit i les 8 del matí una potència superior a la que es té de dia. Un dels objectius que es persegueixen és facilitar la recàrrega del cotxe elèctric i evitar pujades excessives al rebut de la llum. El sistema introduirà la discriminació horària en tots els peatges i suposa una revisió i simplificació amb tres trams horaris per als particulars.