Estatut de treballadors

Faltar a la feina pel temporal no comporta sanció però s’ha de compensar

L’absència pot comportar la retirada del sou corresponent a aquell dia, la recuperació de les hores no treballades un altre dia i fora d’horari o la realització del treball des de casa

1
Es llegeix en minuts

Faltar a la feina per inclemències meteorològiques com les causades per la borrasca ‘Filomena’ no comporta sanció però sí que pot ser que s’hagi de compensar després, amb la retirada del sou corresponent, recuperació d’hores o altres vies.

Segons ha explicat CCOO en un comunicat, el dret a faltar al lloc de treball a causa de força major està recollit en l’article 47 de l’Estatut dels Treballadors i no pot ser sancionat en casos com el que ha passat amb la borrasca ‘Filomena’.

Però, recorden, l’Estatut no especifica la manera en què s’ha de compensar aquesta falta, per això l’absència «pot comportar la retirada del sou corresponent a aquell dia, la recuperació de les hores no treballades un altre dia i fora d’horari o la realització del treball des de casa».

En cap cas aquest dia pot compensar-se amb un de vacances, assenyalen.

També apunten que en alguns convenis col·lectius hi ha una «bossa d’hores» o dies de lliure disposició i que, en aquest cas, sí que poden ser utilitzats per evitar haver de recuperar les hores perdudes en una altra ocasió.

Si l’empresa ho exigeix, afegeixen, l’empleat haurà de justificar l’absència, i per fer-ho pot sol·licitar un justificant a l’administració pública que correspongui, ja sigui l’ajuntament del municipi en què s’hagin tancat vies o a la comunitat autònoma.

«Normalment es tracta de situacions que són públiques i notòries, que es recullen en la premsa o que poden comprovar-se fàcilment acudint a l’Agència Estatal de Meteorologia», explica l’advocada de CCOO, Eva Urbano.

Notícies relacionades

En el cas de tancament d’escoles, expliquen, si els progenitors no compten amb ningú que pugui fer-se cas dels fills i es veuen obligats a quedar-se a casa per cuidar-se’n, els pares hauran de demostrar a l’empresa, si aquesta ho demana, que l’escola ha tancat.

Tampoc hi pot haver sanció, afegeix Urbano, «perquè no es pot entendre que és un incompliment de les obligacions laborals».