balanç 2020 de l’ATA

El 60% dels autònoms han deixat de facturar més de 15.000 euros

  • Uns 150.000 autònoms, la meitat dels que cobren actualment el cessament d’activitat, «no tornaran a aixecar la persiana», alerten des de l’ATA

  •  El Govern té pendent concretar la pròrroga dels ajuts per als treballadors per compte propi, que, com els ertos, venç aquest 31 de gener

Mans <b>reparadores</b> Utilitat i bellesa Avaries lleus En extinció Posades a punt Lampista de barri Taló i puntera Línia blanca Retocs quotidians Modista creativa Més de 30 anys_MEDIA_7

Mans reparadores Utilitat i bellesa Avaries lleus En extinció Posades a punt Lampista de barri Taló i puntera Línia blanca Retocs quotidians Modista creativa Més de 30 anys_MEDIA_7

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els treballadors autònoms tenen a la mà aquests dies la calculadora i es preparen per tancar l’exercici 2020, que deixa rere seu uns números «horribles». Així ho ha qualificat el president de l’ATA, Lorenzo Amor, aquest dilluns en la presentació d’una nova edició del baròmetre de situació del col·lectiu d’autònoms. La Covid ha sigut un llast en la facturació de la gran majoria dels treballadors per compte propi i una part del sector no tornarà a l’activitat. «La meitat dels autònoms en cessament d’activitat [uns 150.000] no tornaran a aixecar la persiana», ha alertat el president de l’ATA, que ha reclamat estendre aquest sistema de protecció més enllà del 31 de gener.

El 61,5% dels treballadors per compte propi ha deixat de facturar més de 15.000 euros aquest passat 2020, segons les dades recopilades per l’organització empresarial, a partir d’una enquesta realitzada entre el 4 i el 7 de gener sobre una mostra de 2.805 persones. Una caiguda de facturació que, segons han denunciat des de l’entitat vinculada CEOE, no s’ha vist acompanyada en la mateixa proporció pels ajuts públics disposats per l’Administració.

Segons càlculs de l’ATA, el Govern ha destinat un total de 9.000 milions d’euros en ajuts directes aquest 2020 per al col·lectiu d’afiliats al RETA, davant uns descensos acumulats d’ingressos entre el col·lectiu que ascendeixen a 65.000 milions d’euros. És a dir, segons els números de l’ATA, si bé cada autònom ha rebut, de mitjana, 3.000 euros en ajuts; ha vist caure la facturació en 20.000 euros, de mitjana. «S’acosta un desastre per a autònoms, empreses i treballadors si no s’acompanya d’un pla urgent de mesures econòmiques», ha declarat Amor.

Activitat limitada

La pandèmia ha provocat una caiguda de l’activitat econòmica que continua aquest 2021, i és que tres de cada quatre autònoms estan funcionant actualment amb algun tipus de restricció sobre els seus negocis. Això provoca que, segons les mateixes dades de l’ATA, més de la meitat opera per sota del 50% de la seva activitat. Malgrat aquest escenari de pèrdues, les dades d’afiliació a la Seguretat Social no revelen, de moment, una pèrdua d’ocupació entre el col·lectiu. De fet, la Seguretat Social va tancar el 2020 amb 3,27 milions d’autònoms en alta; 20.289 més que al gener.

Notícies relacionades

El president de l’ATA, Lorenzo Amor, considera que part d’aquestes altes són «fictícies» i que únicament se sostenen a causa del cessament d’activitat extraordinari habilitat pel Govern. «La meitat dels autònoms en cessament d’activitat [uns 150.000] no tornaran a aixecar la persiana», ha alertat. «Mantenir un negoci amb una ajuda de 600 euros és complicat», ha afegit. L’organització empresarial, vinculada a la CEOE, ha instat el Govern a concretar al més aviat possible la pròrroga dels ajuts públics als autònoms, que, com els ertos, vencen el pròxim 31 de gener. Les negociacions encara no han començat.

Previsions 2021

Després de l’‘annus horribilis’ que han viscut molts autònoms el 2020, el 2021 comença entelat pel pessimisme. Tres de cada quatre enquestats creu que el seu volum de negoci disminuirà o es mantindrà al mateix nivell que el 2020. En concret, més de la meitat preveu tenir pèrdues i menys d’un de cada deu estima augmentar els ingressos. Les previsions de recuperació són a mitjà i llarg termini, i és que set de cada deu autònoms preveuen tardar més d’un any a tornar als nivells de facturació previs a la Covid.