Relacions laborals

CCOO alerta que congelar el salari mínim entorpeix la reducció de la bretxa salarial

Un informe del sindicat assenyala que prop de 200.000 treballadors a Catalunya es veurien beneficiats per una hipotètica pujada de l'SMI

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

CCOO alerta que congelar el salari mínim interprofessional (SMI) entorpeix la reducció de la bretxa salarial. Especialment entre aquells treballadors amb menors nivells de renda i exposats en sectors essencials, com les treballadores de la neteja o dels geriàtrics. Així ho reflecteix un estudi presentat aquest dimarts pel sindicat, el mateix dia que un Consell de Ministres dividit té previst aprovar una paràlisi dl'SMI per a l’inici del 2021; actualment en 950 euros. La central estima que unes 200.000 persones es veurien beneficiades per una hipotètica pujada a les quatre províncies catalanes.

Els economistes del sindicat, partint de les últimes dades disponibles de l’Agència Tributària, constaten una «correlació clara» entre la pujada del salari mínim i la reducció de la bretxa. És a dir, a més puja el salari mínim, més ràpid disminueix la diferència mitjana entre el que guanyen els homes i les dones. Actualment, en termes globals, la diferència mitjana és del 22,2%. Aquesta s’explica per més índexs de parcialitat i temporalitat entre les dones, entre d’altres. Doncs la bretxa salarial per hora treballada entre empleats a temps complet és substancialment menor, del 6,7%.

Les dades de l’Agència Tributària recopilades per CCOO mostren que gairebé quatre de cada deu dones cobra per sota del salari mínim interprofessional i que les últimes pujades han permès un increment més gran de les rendes mitjanes entre les treballadores, que entre els seus homòlegs homes. El sindicat rebutja les reticències de part del Govern a continuar amb el camí d’increments dl'SMI i sosté per a això dos arguments. D’una banda, la pèrdua de poder adquisitiu que arrosseguen encara la mitjana de treballadors respecte a l’anterior crisi. I, de l’altra, l’encariment d’alguns dels productes bàsics, malgrat l’IPC negatiu.

Notícies relacionades

L’informe de CCOO assenyala que la renda salarial mitjana a Catalunya el 2019 era de 22.021 euros bruts a l’any; davant els 23.400 euros d’abans de la crisi del maó. És a dir, un treballador català ingressava, tenint en compte la inflació, el 5,8% menys que abans de la Gran Recessió. És per això que la secretària d’acció sindical de CCOO, Cristina Torre, ha instat el Govern a recapacitar i seguir el camí que sí que ha aplicat per a les pensions, amb una pujada mitjana del 0,9% i de l’1,8% per a les mínimes. «Aquesta hauria de ser la tendència de pujada del salari mínim per al 2021», ha asseverat.

El Consell de Ministres té previst aprovar el migdia d’aquest dimarts una congelació dl'SMI, amb un Govern dividit entre partidaris de continuar amb el camí d’increments i altres de reticents a aplicar-los a l’actual conjuntura econòmica. La divisió també en el diàleg social, amb una patronal que rebutja qualsevol increment i uns sindicats que pressionen per les alces, ha provocat que l’Executiu de marge a les converses i no apliqui cap increment de manera transitòria. Cal veure quin marge acaba donant l’Executiu al diàleg social (i a les seves pròpies disputes internes) per decidir de manera definitiva quins increments aplica i si aquests, d’haver-n’hi, tenen o no efectes retroactius a l’1 de gener del 2021.