Evolució econòmica

Calviño assegura que l’economia espanyola creix en el quart trimestre

La vicepresidenta i ministra d’Economia diu que hi ha indicadors «mixtos» però que s’està mantenint un «creixement positiu»

MADRID  28 10 2020  Entrevista a Nadia Calvino  ministra de Economia   FOTO  JOSE LUIS ROCA

MADRID 28 10 2020 Entrevista a Nadia Calvino ministra de Economia FOTO JOSE LUIS ROCA / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Malgrat el repunt dels contagis i la incertesa que envolta la pandèmia del coronavirus a tot el continent europeu, l’economia espanyola va aconseguir resistir durant el tercer trimestre de l’any i ho continuarà fent durant aquesta recta final del 2020 amb «un creixement positiu» en el quart trimestre que permetrà disposar d’una «base sòlida» per impulsar la recuperació durant el 2021. Així ho ha assenyalat la vicepresidenta i ministra d’Economia, Nadia Calviño, abans de participar en un Eurogrup extraordinari amb una agenda centrada en la situació econòmica i els plans pressupostaris dels països de l’Eurozona.

«Els indicadors més recents reflecteixen que l’impacte econòmic d’aquesta segona onada que estem vivint no és comparable amb la primera onada que vam viure a la primavera», ha destacat Calviño. Durant el segon trimestre de l’any l’economia espanyola es va desplomar un 17,8% per repuntar durant el tercer un 16,7%. Una dada que confirma la capacitat de resistència d’Espanya, segons la vicepresidenta, que no ha volgut oferir xifres concretes sobre les seves previsions de creixement del PIB per als tres últims mesos de l’any.

«Els indicadors són mixtos. Hi ha hagut una evolució positiva del mercat de treball a l’octubre i el novembre i per això el nostre escenari central, amb tota la cautela, és que l’economia espanyola segueixi mantenint un creixement positiu en aquesta part final de l’any, i comptem amb una bona base per impulsar un camí de creixement fort per al 2021», ha insistit reiterant que les previsions, fins que la pandèmia de Covid19 estigui sota control, s’han de fer amb summa cautela.

Evolució positiva del mercat laboral

Entre els elements positius hi ha l’evolució del mercat laboral. D’una banda per la recuperació de l’ocupació perduda en el segon trimestre de l’any. I, per l’altra, per la reducció del nombre de treballadors que encara estan coberts pels expedients de regulació temporal d’ocupació. «Fins i tot en aquesta segona onada i en un context de rebrots veiem una important estabilització d’aquests treballadors en l’entorn dels 700.000», ha precisat Calviño.

L’aspecte negatiu: els indicadors relacionats amb el consum que «són menys positius en un entorn en el qual hi ha hagut fins ara restriccions a l’activitat econòmica i l’obertura de negocis en parts del nostre territori», ha explicat. En tot cas, Calviño ha assegurat que les notícies rebudes des que van fer les seves previsions econòmiques, el 15 d’octubre passat, han sigut positives i que han permès «allunyar o descartar els escenaris més negatius».

Salari mínim interprofessional

Notícies relacionades

Calviño, que manté un estret contacte amb la Comissió Europea per culminar el pla nacional de reformes que presentarà al gener a Brussel·les com a condició sine qua non per accedir als 140.000 milions assignats a Espanya en el Fons de recuperació, també s’ha referit a una eventual pujada del salari mínim interprofessional, que manté enfrontat internament el Govern. Segons la vicepresidenta, l’Executiu de Pedro Sánchez encara està «en fase de consultes» amb els agents socials.

«Tenim absolutament clar i no hi ha dubte del fort compromís del govern amb la lluita contra la precarietat, la revalorització dels salaris i l'SMI en particular (...). L’objectiu està clar però es tracta de veure quin és la decisió més adequada per a cada any en funció de les circumstàncies», ha justificat davant una situació marcada per la incertesa. «El Govern haurà de prendre una decisió responsable i adequada a les circumstàncies actuals, una vegada tinguts en compte tots els diferents elements rellevants», ha indicat.