cimera internacional

Els grans bancs centrals refreden l'optimisme sobre la vacuna de la Covid-19

El BCE, la Reserva Federal i el Banc d'Anglaterra adverteixen que no millorarà l'economia a curt termini

Lagarde, Powell i Bailey destaquen que també hi ha incertesa sobre el seu impacte al llarg del 2021

European Central Bank President Christine Lagarde testifies before the European Parliament’s Economic and Monetary Affairs Committee in Brussels, Belgium February 6, 2020. REUTERS/Francois Lenoir

European Central Bank President Christine Lagarde testifies before the European Parliament’s Economic and Monetary Affairs Committee in Brussels, Belgium February 6, 2020. REUTERS/Francois Lenoir / FRANCOIS LENOIR (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

Els màxims dirigents dels principals bancs centrals del món han refredat aquest dijous l’optimisme  generat per l’anunci de la farmacèutica Pfizer que la vacuna que prepara per al coronavirus és eficaç en un 90%. Christine Lagarde (Banc Central Europeu, BCE), Jerome Powell (Reserva Federal nord-americana) i Andrew Bailey (Banc d’Anglaterra) han admès que es tracta d’una bona notícia, però han advertit que no millorarà la situació econòmica en els pròxims mesos i que el seu impacte en l’activitat a mitjà termini és encara incert

Durant la seva intervenció conjunta en el fòrum anual del BCE (que tradicionalment té lloc a l’estiu a la localitat portuguesa de Sintra, però aquest any es realitza de forma virtual i a la tardor), els grans banquers centrals del món s’han esforçat per donar un missatge de prudència després que l’anunci de Pfizer fos acollit amb entusiasme pels mercats dilluns passat.

«No vull mostrar-me eufòrica sobre aquesta vacuna perquè encara hi ha incerteses sobre la logística, el transport, el desplegament, la fabricació i la quantitat de gent que podrà ser vacunada el 2021 perquè puguem assolir la immunitat de grup que donaria més certesa sobre les perspectives econòmiques perquè els agents econòmics prenguin les seves decisions de consum, inversió i ocupació», ha advertit Lagarde.

Mar d’incertesa

L’alta funcionària francesa, amb tot, ha admès que fa nou mesos el món afrontava un «mar d’incertesa» i que ara s’està reduint en diversos fronts per la notícia sobre la vacuna, les eleccions als Estats Units (el «fet que hagin tingut lloc», no s’ha pronunciat sobre el resultat) i els «progressos» en les negociacions del ’brexit’. «Veiem l’altra costa d’aquest gran riu d’incertesa. El que va ser d’una importància crucial és que les polítiques monetàries i fiscals implementades, que han sigut extremadament útils, ajudin a arribar a l’altre costat del riu i continuïn donant suport a l’economia perquè es produeixin els menors danys de llarg termini possibles», ha defensat.

Lagarde ha valorat que els Governs hagin «après» que els confinaments totals «probablement no siguin la millor solució» per combatre la pandèmia. I quan se li ha preguntat al respecte, ha assegurat que els seus temors actuals més grans són que esclati una guerra, així com que el virus evolucioni i faci ineficaces les vacunes que s’estan desenvolupant, una advertència que ha relacionat amb la mutació detectada a Dinamarca que ha comportat el sacrifici de milions de visons.   

Curt termini

En la mateixa línia s’ha pronunciat el màxim dirigent de l’autoritat monetària nord-americana. «La vacuna és certament una notícia bona i benvinguda a mitjà termini, però persisteixen reptes i incerteses significatius sobre el seu ritme, producció, distribució i eficàcia en els diferents grups (de població). És massa aviat per veure les implicacions de la notícia en la trajectòria de l’economia, especialment a curt termini. Els pròxims mesos seran reptadors», ha mantingut Powell.

Notícies relacionades

El president de la Reserva Federal també ha evitat pronunciar-se sobre l’impacte econòmic que tindrà el resultat de les eleccions presidencials al seu país. «No els sorprendrà que sigui reticent a comentar-les directament o indirectament, més enllà de dir que és un bon moment per fer un pas enrere i deixar a les institucions de la nostra democràcia ferla seva feina», s’ha limitat a comentar. Amb tot, sí que ha defensat que el Congrés haurà d’aprovar noves mesures de recolzament fiscal a l’economia –paralitzades fins ara per la lluita partidista– i que la Reserva Federal també haurà de prendre noves mesures.

Bailey, per part seva, s’ha afegit a la prudència dels seus homòlegs sobre la vacuna: «Són notícies bones i encoratjadores, i necessitem notícies encoratjadores. Però és cert que encara no està disponible. Les nostres previsions de la setmana passada es basen en que progressivament hi haurà millores en la situació sanitària i els tractaments de la Covid. Gradualment, a mesura que tinguem més notícies sobre les vacunes, generarà esperança i reduirà el nivell d’incertesa, però encara no estem en aquest lloc».