Condicions de treball

El teletreball augmenta després de les noves restriccions, però no a nivells del confinament

L'afluència en el transport públic disminueix el 7% i la del privat el 15%, tot i que patronal i sindicats reconeixen que hi ha més marge per reduir la mobilitat

zentauroepp52807539 opinion  teletrabajo200419164620

zentauroepp52807539 opinion teletrabajo200419164620 / Enric Fontcuberta

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’afluència del teletreball ha augmentat entre les empreses catalanes la primera setmana després de l’entrada en vigor de les noves restriccions decretades per la Generalitat. Després del vaivé de declaracions entre els socis de Govern i l’ambigüitat sobre la seva obligatorietat, el treball a distància ha crescut, tot i que no a nivells propis del primer confinament. Aquest és el diagnòstic en què coincideixen la patronal Pimec i els sindicats i que corroboren les dades de trànsit. Segons fonts dels diferents operadors, el volum de trànsit en els transports públic i privat és entre el 7% i el 15% inferior el matí d’aquest dilluns que el mateix dia de la setmana anterior.

Després del final del primer confinament i l’inici del procés de desescalada, la freqüència i extensió del teletreball va disminuir a les empreses catalanes. La reactivació de part de l’economia va coincidir que moltes companyies van convocar presencialment els seus empleats i algunes van imposar el retorn a l’oficina. Així queda patent en les últimes dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) publicades la setmana passada. Si en el segon trimestre el 16,2% dels catalans van treballar majoritàriament des de casa seva, aquest percentatge va baixar el 10,3% durant el tercer trimestre, coincidint amb el procés de desescalada.

L’escalada de contagis en aquesta segona onada ha provocat que l’Administració torni a decretar restriccions i una de les eines que la Generalitat ha considerat òptimes per a això és impulsar el teletreball. Mancat de competències per fer-lo obligatori a través del marc laboral, l’Executiu català s’ha reforçat jurídicament per forçar-lo via competències de salut. El debat sobre si les empreses podran ser multades per no aplicar ha enterbolit la mesura, però més enllà del soroll una part dels centres de treball sí que han començat a implementar l’exercici a distància.

«Moltes empreses han tornat al teletreball al 100%, però no a nivells del març o abril», expliquen des de la patronal Pimec. Des de CCOO coincideixen a assenyalar que algunes de les seves seccions sindicals han tancat acords per ampliar el treball a distància allà on les condicions del lloc de treball ho permet. «Per nosaltres és obligatori i així ho estem defensant», declara la secretària d’acció sindical de CCOO, Cristina Torre. Les dades de trànsit corroboren un cert descens de la mobilitat.

L’afluència de passatgers al metro de Barcelona ha sigut el 7% inferior fins a les nou del matí d’aquest dilluns en comparació amb l’anterior. Per la seva banda, l’ús del transport privat també ha descendit. A la capital catalana han entrat pels principals accessos el 13,1% menys de vehicles i n’han sortit el 14,6%; en comparació amb l’afluència mitjana de l’any anterior, segons dades del Servei Català de Trànsit.

Hi ha marge per a més teletreball

Notícies relacionades

Malgrat aquest descens de la mobilitat, no totes les companyies estan assumint aquest compromís rubricat per patronals i sindicats amb el mateix entusiasme, segons destaquen des d’UGT. Especialment per part d’aquelles direccions més reticents a aplicar aquesta modalitat organitzativa. «Ens trobem amb empreses que havien estat fent teletreball durant el confinament i ara no n’estan fent. I si n’havien fet abans, ara n’haurien d’estar fent, atesa la situació sanitària en la qual ens trobem», afirma la secretària de política sindical d’UGT, Núria Gilgado.

Les estimacions de l’extensió del teletreball de l’INE són unes de les més conservadores d’entre les diferents enquestes publicades des que va començar la pandèmia. Eurofound, per exemple, publica trimestralment un sondeig que al juny va determinar que el 51% dels espanyols treballaven des de casa seva. I un altre de publicat al setembre per l’IESE i amb el recolzament de la Cambra de Comerç d’Espanya xifrava que el 62% dels treballadors exercien més de dos dies a la setmana des de casa seva.