Els Comptes del 2021

Hisenda s'obre a negociar amb el PNB sobre l'impost al dièsel

La ministra nega haver pactat la mesura amb Ciutadans malgrat l'anunci dels taronges

El Congrés habilita una tramitació accelerada del projecte de Pressupostos

rosas55635039 montero presupuestos201028202904

rosas55635039 montero presupuestos201028202904 / Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El mateix dia en què el Govern va remetre aquest dimecres al Congrés dels Diputats el seu projecte de Pressupostos de l’Estat per al 2021, l’Executiu ja es va obrir a possibles modificacions en una de les mesures més polèmiques que inclou: la pujada de 3,8 cèntims per litre en l’impost especial sobre el dièsel.

En resposta a preguntes dels periodistes, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, es va referir aquest dijous al PNB com a «soci preferent» del Govern en la negociació dels Pressupostos. «Arribarem a un acord amb el PNB», va afegir i es va mostrar disposada a negociar amb els nacionalistes bascos en el tràmit d’esmenes qualsevol aspecte relatiu als Comptes de l’Estat, inclòs el rebuig que en aquest grup parlamentari suscita la tributació més gran del gasoil per a vehicles no professionals.

Embolic amb Ciutadans

El grup parlamentari de Ciutadans va informar ahir que havia negociat amb el Govern fer marxa enrere en la seva decisió d’augmentar la fiscalitat del dièsel i que, després d’això, la formació taronja es comprometia a no presentar una esmena de totalitat contra el projecte de Pressupostos i que afavoriria la seva tramitació. «Jo no he tingut aquest contacte amb Ciutadans», va dir la ministra Montero en roda de premsa, deixant en evidència la formació taronja. Després d’això, el partit d’Inés Arrimadas va reiterar que té el «compromís» de la Moncloa que els Pressupostos no inclouran aquesta pujada. El portaveu de Transició Ecològica d’Unides Podem en el Congrés, Juantxo López Uralde, va opinar que «no tindria cap justificació» retirar l’augment de la fiscalitat al dièsel.

Ciutadans es va arrogar aquest dimecres el mèrit que el projecte de Pressupostos de l’Estat no hagi incorporat més pujades d’impostos i va jutjar assumibles les que sí que han sigut incorporades, tret de la del dièsel. Al contrari que el Grup Popular, el líder del qual, Pablo Casado, ha criticat que «els Pressupostos de Sánchez i Iglesias són la punta per a l’economia. Són els únics de la UE que pugen milers de milions d’impostos a les classes mitjanes (dièsel, plàstics, refrescos...)».

Notícies relacionades

També el president de la patronal CEOE, Antonio Garamendi, ha criticat les mesures tributàries disposades pel Govern. «No és el moment» d’apujar impostos perquè fins i tot als altres països (França, el Regne Unit, etc.) els estan abaixant i «és el moment d’ajuts», va dir abans de participar en el 35 Congrés d’AECOC. Segons la seva opinió, amb la pujada d’impostos «s’està castigant de nou les empreses» i «amb la no-exempció del 100% dels dividends que porten de fora». Des del seu punt de vista, això és «un càstig a empreses multinacionals espanyoles que és justament el que necessitem a Espanya per crear ocupació digna».

Tramitació accelerada

Després de rebre el projecte de llei de Pressupostos, la Mesa del Congrés va aprovar aquest mateix dimecres, amb el vot en contra del PP i Vox, un calendari accelerat per a la tramitació dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2021. Segons el programa aprovat, el projecte pressupostari serà publicat aquest divendres, 30 d’octubre, en el Butlletí del Congrés. La primera votació, sobre les esmenes presentades contra la totalitat del text, se celebrarà en el ple del Congrés dels dies 11 i 12 de novembre. Si tira endavant el projecte allà i en els successius tràmits, amb els recolzaments polítics, que aconsegueixi concitar el Govern de coalició el projecte de llei podria quedar definitivament aprovat durant la primera setmana del mes de gener, que podria ser habilitada al Congrés dels Diputats per a l’última votació.