Les mascaretes higièniques de Mercadona baixen de preu: 10 valdran 3 euros

Els experts tributaris comminen el Govern a reduir l'IVA dels tapaboques al 0% i contradiuen la ministra Montoro, al·legant que una taxa superreduïda és compatible amb la normativa europea

zentauroepp52911409 valencia 24 3 2020  coronavirus   pandemia    mamparas de pr201021193908

zentauroepp52911409 valencia 24 3 2020 coronavirus pandemia mamparas de pr201021193908 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Mercadona ha anunciat que abaixa el preu de les seves mascaretes higièniques no reutilitzables, segons ha informat la companyia en un comunicat.

En concret, la cadena de supermercats deixa en 3 euros el preu de venda al públic del seu paquet de 10 unitats de la marca Deliplus, que estan disponibles a la secció de perfumeria de les seves botigues des de mitjans del 2020 a les seves més de 1.600 botigues.

La notícia s’ha donat a conèixer en ple debat per l’IVA que s’aplica a les mascaretes a Espanya, després de viralitzar-se un vídeo en el qual un home comprava a Portugal tapaboques a un preu 11 vegades més barat que a Espanya.

L’explicació que ha donat el Govern per mantenir l’IVA del 21% en les mascaretes ha sigut rebatuda aquest dimecres per l’Associació Espanyola d’Assessors Fiscals (Aedaf), que assegura que l’aplicació d’un IVA superreduït del 0% a aquest producte és «compatible» amb la normativa tributària europea.

Després de les declaracions de la ministrad’Hisenda, María Jesús Montero, en les quals va al·ludir al reglament europeu per explicar la impossibilitat d’abaixar el tipus de l’IVA aplicable a la venda de mascaretes, els assessors fiscals consideren que la ministra va voler referir-se a la Directiva 2006/112, de l’impost sobre el valor afegit, que regula les disposicions que regeixen el funcionament d’aquest impost en l’àmbit comunitari.

Així, els assessors expliquen que aquesta directiva inclou en el seu annex III una sèrie de béns i serveis als quals els estats membres podran aplicar els tipus reduïts de l’IVA vigents als seus territoris, com per exemple, els productes farmacèutics utilitzats normalment per a la cura de la salut i la prevenció de malalties, així com els equips mèdics, els aparells i altre instrumental utilitzat normalment per alleujar o tractar determinades deficiències físiques.

Tipus del 10 o el 4%

Notícies relacionades

En el cas d’Espanya, Aedaf assegura que aquests tipus podrien ser «tant el 10% com el 4%» i proposen «adoptar una posició pragmàtica, en línia de l’adoptada per altres estats membres com Portugal, Itàlia, França i Alemanya, a l’hora d’acordar que la venda de mascaretes pot beneficiar-se de tipus reduïts de l’IVA».

De fet, recorda que existeix una proposta de l’any 2018 de la Comissió Europea per modificar l’estructura dels tipus de l’IVA, donantflexibilitat més gran als estats membres per determinar els tipus aplicables en els seus respectius territoris i permetent que existeixin fins a cinc tipus de l’IVA diferents, inclòs un tipus del 0%.