Turisme

El turisme tornarà als nivells del 1995 després de perdre 106.000 milions el 2020

Els gegants del turisme alerten que hi ha 750.000 llocs de treball «en joc» al sector per la crisi

El 'lobby' reclama un gran pla «urgent» per salvar el major nombre d'empreses possible

El turisme tornarà als nivells del 1995 després de perdre 106.000 milions el 2020

DAVID CASTRO

Es llegeix en minuts

La caiguda del turisme serà «històrica» aquest any amb una caiguda «insòlita» de les arribades, despesa i ingressos del sector que ja suposen un retrocés de l’activitat de 83.961 milions d’euros del març al setembre i que arribarà als 106.000 milions a tancament d’any, segons les estimacions del ‘lobby’ turístic Exceltur. Una cosa així com retrocedir en el temps 25 anys i tornar al 1995, tot i que llavors l’oferta del sector era molt inferior.

Així ho ha exposat el vicepresident d’aquesta associació, José Luis Zoreda, en una trobada amb mitjans per fer balanç sobre el fatídic estiu i les perspectives d’un quart trimestre «límit», en què es preveu una caiguda de l’activitat del 77,6% respecte a l’any anterior. I després d’un estiu condicionat per una demanda estrangera inexistent amb una caiguda superior al 80% en nits i despesa i una demanda espanyola que s’ha mantingut en un 30% per sota de la de l’any anterior.

Madrid, Catalunya, les Canàries, les Balears, Múrcia, País Basc i el País Valencià són les comunitats més afectades, amb caigudes que se situen per sobre del 80%. En concret, Catalunya és la comunitat que pitjor parada surt en termes absoluts al perdre 21.734 milions d’euros d’activitat turística (directa i indirecta), un 74,8% del total; lesBalears és la comunitat més afectada, al perdre 13.047 milions d’euros, el 82,6% del total. Madrid i Barcelona, junt amb els principals destins urbans, experimentarà una «profunda pèrdua de l’activitat» turística pels rebrots i la inexistència dels viatges de negocis.

Una paràlisi que s’ha emportat amb si ja 281.000 llocs de treball del sector i manté, a tancament de setembre, 315.000 treballadors sota un expedient de regulació temporal d’ocupació (erto), el 42% del total. Tot i que, segons el ‘lobby’, en joc hi ha 750.000 llocs de treball a finals d’any, dels quals el 60% (450.000) podrien ser empleats que es queden sense feina.

Et pot interesar

Segons els empresaris turístics no es preveu una recuperació anterior a l’any 2022 o 2023. «¿Com mantindrem l’activitat i l’ocupació en aquesta bretxa tan llarga en la qual no s’anticipa recuperació?», s’ha preguntat Zoreda. Per això, el ‘lobby’ reclama un pla de rescat «urgent» per al sector que inclogui l’extensió dels ertos fins al desembre del 2021 i un pla de salvament per al major nombre d’empreses «viables» possible, així com la possibilitat de donar sortida a aquelles empreses ‘zombis’ que ara es troben en una situació insostenible.

Però també demana que es tinguin en compte els fons europeus (Next Generation UE) per transformar el model turístic espanyol amb fins a 30.000 milions d’euros. En aquest sentit, Exceltur estima en 10.000 milions d’euros la dotació necessària per renovar els destins turístics madurs. «És la gran oportunitat per tirar de l’efecte multiplicador del sector privat que permeti que el Torremolinos de torn faci una transformació radical i accelerada per a, en un màxim de cinc anys, siguin destins actualitzats i digitalitzats», ha exposat Zoreda.

Temes:

Turisme