efectes de la Covid

El 20% de les agències de viatges espanyoles es plantegen el tancament definitiu

Un estudi de la patronal Acave constata que el 88% de les agències registraran aquest any una caiguda de vendes superior al 80%

El col·lectiu reclama la prolongació dels ertos més enllà del 31 de gener per fer front a la pandèmia

Ofertes 8 Diferents dones miren l’aparador d’una agència de viatges, a Madrid.

Ofertes 8 Diferents dones miren l’aparador d’una agència de viatges, a Madrid. / AGUSTÍN CATALÁN

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El 20% de les agències de viatges espanyoles es plantegen el tancament definitiu per la pandèmia. És una de les conclusions d’una enquesta realitzada per l’associació Acave i presentat al XX Fòrum Acave celebrat aquest dimecres a Barcelona i que ha sigut inaugurat per la ministra de Turisme, Reyes Maroto.

Maroto, durant la inauguració telemàtica de l’acte celebrat a la seu de Foment de Barcelona, ha reconegut que més de 4.300 empreses i 32.000 treballadors han hagut d’acollir-se a ertos per assumir la caiguda de l’activitat. Ha assegurat que són necessàries altres mesures complementàries per a la reactivació del sector tant a nivell nacional com europeu i ha al·ludit a la necessitat d’accelerar la transformació digital i els plans de sostenibilitat turística en destí. Martí Sarrate, president d’Acave, ha reclamat «estendre els ertos més enllà del 31 de gener del 2021, mesures de caràcter fiscal que permetin moratòries i reduir imposats com l’IVA i que al sector de les agències de viatges encara és al 21%». El sector també reclama tests ràpids i campanyes per reactivar el consum.

Segons l’estudi presentat per Sarrate, el 95% de les agències han retallat les seves vendes dràsticament en la temporada turística o aquestes s’han paralitzat per complet. Després de la falta d’activitat en Setmana Santa, la temporada d’estiu no ha sigut més que lleu remei per a una situació alarmant. Un 72% de les agències de viatges consideren que aquesta tardor es mantindrà la mateixa tendència i fins a un 28% dels enquestats creuen que les seves vendes «aniran a pitjor», especialment després de la cancel·lació del programa de l’Imserso. Un 88% dels enquestats auguren que la caiguda de vendes per a la seva empresa en aquesta temporada 2020 se situarà entre 80 i un 100% menys que el 2019.

El 33% de les agències no ha pogut reprendre l’activitat després del tancament del primer trimestre i el 20% de les empreses es planteja en el dia d’avui el tancament definitiu. Acave ressalta que «les agències de viatges són majoritàriament pimes o micropimes (d’1 a 10 treballadors), és a dir, empreses molt vulnerables a una aturada d’activitat tan prolongada com l’actual». 

El 87,6% de les agències de viatges consultades ha efectuat aquest any un erto (total o parcial), i un 21,6% ha hagut de realitzar acomiadaments d’un o més treballadors. Un 19% de les empreses reconeix que ha hagut de tancar tots o part dels seus punts de venda al públic.

Notícies relacionades

En aquests moments, la majoria de l’activitat de les agències de viatges espanyoles se centra en la tramitació de viatges a destinacions de la costa mediterrània, les Balears i les Canàries, i en menor mesura a destinacions de turisme rural i urbà també nacionals. Entre els escassos viatges internacionals que es tramiten, un 70% corresponen a destinacions europees, ja que la por de la pandèmia ha reduït dràsticament la demanda de viatges fora de l’àmbit UE.

Al sector de les agències receptives, els segments de negoci més afectats per la crisi sanitària són els viatges de negoci i turisme urbà. Per a aquestes agències, els mercats emissors més importants durant els últims mesos han sigut França, Alemanya i Portugal que sumen un 66% de turistes internacionals que han contractat els seus serveis el 2020. En tot cas, la immensa majoria d’agències de viatges receptives consideren que continuarà caient el nombre de turistes internacionals almenys fins a final d’any.

Temes:

Turisme