MESURES TRIBUTÀRIES

El Govern central desempolsega el projecte de llei contra el frau fiscal per recaptar 800 milions

El Consell de Ministres aprova el text que limita a 1.000 euros els pagaments en efectiu entre empresaris

El text, la tramitació del qual va decaure amb l'últim avanç electoral, prohibeix les amnisties fiscals

rosas55393166 montero yolanda diaz irene montero consejo ministros201013152005

rosas55393166 montero yolanda diaz irene montero consejo ministros201013152005 / POOL Andrea Comas El Pais

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Consell de Ministres ha tornat a aprovar aquest dimarts el projecte de llei contra el frau fiscal que prohibeix les amnisties fiscals, la tramitació parlamentària de les quals va decaure el febrer del 2019, per l’avanç electoral.

La norma, amb la qual Hisenda espera recaptar 800 milions d’euros addicionals cada any, rebaixa de 2.500 a 1.000 euros els pagaments en efectiu entre professionals i empreses, introdueix un control més elevat sobre l’ús de noves tecnologies, com les criptomonedes, i prohibeix el ‘software’ de doble ús, entre altres mesures.

Així ho va anunciar la portaveu del Govern i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, en què va destacar que la lluita contra el frau fiscal és una «prioritat» de l’Executiu perquè «no hi ha justícia social ni tributària si alguns pretenen eludir els seus compromisos i obligacions que tenen la resta»

Llistat de deutors

Aquest projecte de Llei disminueix d’un milió a 600.000 euros, l’import la superació del que comporta la inclusió en el llistat de deutors de la Hisenda Pública. L’objectiu, segons el Govern, és fomentar l’ingrés de deutes per part dels grans deutors amb la Hisenda Pública.

Així mateix, s’inclou expressament en la llista de deutors a la Hisenda Pública, al costat dels deutors principals, als responsables solidaris. Amb això es persegueix que les implicacions d’aparèixer al llistat arribin en gran manera als veritables responsables dels deutes.

Criptomonedes

Notícies relacionades

En relació a les monedes virtuals, el projecte de llei incorpora l’obligació d’informar sobre la tinença i operativa amb monedes virtuals, tant situades a Espanya com a l’estranger si afecta contribuents espanyols. D’aquesta manera, s’exigirà informació sobre saldos i titulars de les monedes en custòdia. A més, s’estableix l’obligació de subministrar informació sobre les operacions d’adquisició, transmissió, permuta, transferència, cobraments i pagaments, amb criptomonedes.

També s’introdueix l’obligació d’informar-ne en el model 720 de declaracions de béns i drets a l’exterior, sobre la tinença de monedes virtuals a l’estranger