Ocupació

El Govern negocia amb patronal i sindicats consolidar part dels ajuts dels ertos de la Covid

El ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luís Escrivá, admet contactes per estabilitzar incentius per a les empreses i reduir així l'elevada temporalitat

rosas54844981 escriva pacto de toledo200910182324

rosas54844981 escriva pacto de toledo200910182324 / EUROPA PRESS E Parra POOL

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern negocia actualment amb patronal sindicats com consolidar part dels ajuts dels ertos de la Covid. Les parts coincideixen en l’eficiència d’aquests mecanismes per contenir part de la destrucció d’ocupació durant la pandèmia i aspiren a estabilitzar alguns d’aquests beneficis més enllà de l’emergència sanitària. Així ho ha confirmat el ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luís Escrivá, aquest dimecres en el Congrés; amb l’objectiu d’incentivar les empreses a recórrer a l’erto i no a l’acomiadament davant futures caigudes de la facturació. Escrivá també ha avançat que en la nòmina d’octubre s’abonaran prop de 135.000 subsidis de l’ingrés mínim vital i que s’han tramitat el 40% de les sol·licituds presentades.

Els ministeris de Seguretat Social i Treball ja es troben en converses preliminars per consolidar part del nou mecanisme dels ertos de la Covid en la «nova normalitat». «Volem que passi a ser un factor estructural i permanent del nostre mercat de treball», ha declarat Escrivá en el Congrés. El departament liderat per Yolanda Díaz també advoca per això, i els agents socials s’hi han pronunciat puntualment a favor en els últims mesos, amb el model alemany com el més citat.

El plantejament d’Escrivá és fer més atractiu un mecanisme que ja hi havia en l’ordenament laboral espanyol, però que amb prou feines era utilitzat per les empreses davant excessos puntuals de plantilla. L’Executiu aspira que, davant una caiguda transitòria de la demanda d’una companyia, aquesta advoqui per recórrer a un erto i no a acomiadar una part de la plantilla, especialment aquells treballadors amb un contracte temporal. Una eventualitat en què es mouen prop d’un quart dels assalariats a Espanya i sobre la qual la crisi de la Covid s’ha acarnissat pel que fa a destrucció.

L’esquema del Govern és que els nous incentius als ertos, pendents de concretar, animaran que les empreses recorrin en menor mesura als contractes temporals, tinguin menys reticències a firmar indefinits, ja que tindran el recurs flexible dels ertos per gestionar dificultats puntuals. I tot això es desenvoluparà en cada sector mitjançant la negociació col·lectiva entre sindicats i patronal.

135.000 famílies cobraran l’ingrés mínim a l’octubre

El ministre Escrivá també ha donat compte aquest dimecres en el Congrés de l’evolució de la gestió del nou ingrés mínim vital. Un subsidi en què la Seguretat Social ha introduït reformes per agilitar la gestió i desencallar el col·lapse que ha acusat en els primers mesos d’implementació. La previsió avançada per Escrivá és que en la nòmina d’octubre unes 135.000 famílies percebran aquest ingrés mínim vital, de gairebé el milió de sol·licituds rebudes.

Notícies relacionades

L’allau de peticions és ingent («per sobre de les nostres expectatives», ha reconegut Escrivá) i continua creixent. La Seguretat Social ha implementat millores en la gestió, amb un reforç de 1.250 interins que s’estan incorporant aquests dies a les oficines i que han tardat més d’un mes a poder incorporar-se per la demora del vistiplau d’Hisenda. Això agilitarà el nombre de sol·licituds en tràmit. A l’octubre serà del 40% de les presentades.

I per reduir el percentatge de peticions rebutjades, gairebé la meitat de les que acaben el procés de tramitació, també la Seguretat ha introduït modificacions, com l’obligació del demandant d’inscriure’s prèviament al SEPE com a demandant d’ocupació. Abans era un requisit previ i ara és a posteriori.