mercat laboral

«Estant en erto percebo un 36% del meu salari habitual»

Esteban Becerra és cap d'economat en un hotel i va entrar en erto fa més de mig any

zentauroepp55213525 esteban becerra201002092323

zentauroepp55213525 esteban becerra201002092323 / LAURA GUERRERO

1
Es llegeix en minuts
Guillem Tapia

Que els ertos estan sent un dels pilars de l’escut social desplegat pel Govern en aquesta crisi es fa evident en els casos de molts treballadors hotelers. Si no existissin, molts engrossirien les files de l’atur. És el cas d’Esteban Becerra, cap d’economat al Meliá Barcelona Sarrià, que no acudeix al seu lloc de treball des del 17 de març, ara fa més de mig any. És un dels més 700.000 espanyols afectats per un erto que, en el seu cas, va començar en els primers compassos de l’estat d’alarma i com a mínim s’allargarà fins al 31 el gener del 2021.

«La pròrroga dels ertos ha sigut un alleujament que tots esperàvem, però tot i així molts companys estan bastant inquiets. Nosaltres els recomanem que estudiïn i es formin més enllà dels cursets obligatoris que mana la companyia», explica Esteban, que forma part del comitè d’empresa del seu hotel en representació de CCOO i també és membre de la secció sindical estatal de Meliá. A Barcelona al voltant del 75% dels establiments hotelers continuen tancats, cosa que significa que només a la capital catalana els afectats per ertos al sector hoteler es compten per milers.

Notícies relacionades

Després de més de 40 anys en l’empresa, Esteban assegura que, gràcies als complements i l’antiguitat, «té un bon sou». No obstant, aquesta nòmina relativament elevada també suposa que ha perdut bona part del seu poder adquisitiu. Els ertos cobreixen un 70% del salari, però amb un límit de 1.098 euros en els casos de persones sense fills al seu càrrec, com és el cas d’Esteban. «Actualment estic percebent un 36% del meu sou habitual», assegura el treballador hoteler.

A la pregunta de quan pensa que podrà reincorporar-se a la feina, Esteban no sap a què atenir-se. «Primer esperàvem que la campanya d’estiu pogués mig salvar la temporada, després el Mobile World Congress semblava que podia ser un punt d’inflexió però el van ajornar... La veritat és que ara mateix crec que ningú sap amb seguretat quan el sector hoteler podrà recuperar una certa normalitat», valora.

Temes:

Atur