BANCA

La sentència del 'cas Bankia' causa estupor entre els consumidors i l'esquerra

Adicae anuncia que recorrerà la sentència «per les seves contradiccions»

 

  / EFE / CHEMA MOYA

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso

La sentència absolutòria del ‘cas Bankia’ ha causat estupor entre les associacions de consumidors i els partits polítics més crítics amb la gestió de la crisi financera. L’associació Adicae considera «paradoxal» una sentència «que arriba gairebé 8 anys tard i que absol els principals culpables que, valent-se de totes les argúcies possibles, van ometre informació als inversors per assegurar-se el capital necessari en la seva sortida a borsa en perjudici dels petits estalviadors que van donar per bona aquesta informació rebuda». Adicae ha anunciat que recorrerà la sentència, que ha absolt Rodrigo Rato i 3 acusats més, perquè «no aclareix i conté mil contradiccions».

Segons el president d’Adicae, Manuel Pardos, la sentència és «complementi inesperada i retardada en deu anys». A més, ha criticat que s’hagi donat a conèixer precisament en aquest moment en el qual existeixen greus problemes a Espanya. Segons Pardos, «els afectats només van rebre l’1% i no l’interès legal del 4% i molts encara no han cobrat per un procediment d’arbitratge truculent que el senyor Goirigolzarri va orquestrar perquè tenia les de guanyar». 

Pardos ha titllat el procés de «poc transparent» i ha assegurat que «no fa justícia», ja que no s’han declarat responsables en un cas que tractava sobre una «catàstrofe tan monumental com la fallida de Caja Madrid i sis caixes més, cosa que va causar perjudici a més de 400.000 petits estalviadors».

Per a Adicae, la prova de la mala gestió de l’actual president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, és que «el que ha quedat de les set caixes és gairebé misèria». «Ara resulta que CaixaBank comprarà Bankia i després de la fusió no serà més que una espècie de sucursal», ha afegit Pardos.

Per a l’Associació d’Usuaris FinancersAsufin, la sentència de la Sala Penal de l’Audiència Nacional que absol els 34 acusats és «decebedora, incoherent i genera gran estupor», en paraules de la seva presidenta, Patricia Suárez. «És inaudit –afegeix Suárez– que la sentència posi negre sobre blanc que els comptes de l’entitat eren precisos, quan precisament la Sala Civil del Tribunal Suprem es va recolzar en la prova desplegada en aquest procediment per demostrar que aquests comptes no eren un reflex fidel de la situació econòmica de l’entitat».

Per a Asufin, es llança un perillós missatge amb aquesta sentència: «Es trasllada la responsabilitat al supervisor bancari i deixa lliures de tota culpa els gestors d’una entitat que ha suposat el rescat més gran dels contribuents espanyols». 

Crítiques dels partits

Notícies relacionades

ERC, Més País, Unides Podem i la Cup han qualificat de «vergonyosa» la sentència de l’Audiència Nacional d’absoldre els 34 acusats en el judici per la sortida a borsa de Bankia, entre els quals, l’expresident de l’entitat i ex director gerent del Fons Monetari Internacional (FMI) Rodrigo Rato. Mentrestant, el PP l’ha valorat i el PSOE ha mostrat respecte davant les decisions judicials. 

Unides Podem ha remarcat que la ciutadania aprecia que es condemna un president d’una comunitat autònoma, amb qui mantenen «profundes discrepàncies», per «no treure una pancarta» mentre els tribunals exoneren completament els responsables d’una «catàstrofe econòmica» com va ser la sortida a borsa de Bankia, que «va fer mal a la butxaca» de moltes persones.

Temes:

Bancs Bankia