Energia

Endesa inverteix 30 milions a modernitzar la seva central de cicle combinat d'As Pontes

La companyia aprofita una revisió rutinària per impulsar la fiabilitat i flexibilitat de la central

endesa

endesa

1
Es llegeix en minuts

Endesa ha anunciat una revisió de la seva central de cicle combinat (gas natural) d’As Pontes  amb una inversió de 29,5 milions d’euros que inclou diverses millores amb què guanyarà «fiabilitat i disponibilitat», segons ha informat la companyia.

L’elèctrica va anunciar l’any passat el tancament dels quatre cicles convencionals de carbó d’aquesta central tèrmica (1.468 megawatts), però manté el cicle combinat de gas natural (850 megawatts) que arriba a través d’un gasoducte que enllaça amb la regasificadora de Mugardos (port de Ferrol) i que ara ha decidit modernitzar a propòsit de la seva revisió. L’aturada durarà un període de 60 dies i hi treballaran 280 persones alienes a la companyia.

Segons ha anunciat Endesa, les tasques de manteniment inclouen inspeccions profunda de les dues turbines de gas a més d’una inspecció menor de la turbina de vapor. A més, estan programats una inspecció robòtica dels tres alternadors. La revisió inclou una inspecció dels equips auxiliars: bombes de circulació, de circuit tancat, de circuit obert i de buit, dels Interruptors de generació i de motors, entre d’altres. També serà inspeccionada la caldera utilitzant drons a l’interior.

Notícies relacionades

Endesa aprofitarà la revisió per implementar una sèrie de millores amb què la central guanyarà fiabilitat i disponibilitat. En concret, eliminarà l’opció de consumir combustible líquid com a substitut del gas natural en cas que fes falta, ja que tal carència mai s’ha produït i, a més, «aquesta possibilitat no seria ambientalment sostenible». També s’actualitzarà el sistema de control de la central, que comptarà amb noves capacitats per evitar atacs cibernètics.

Així mateix, seran actualitzats els sistemes d’excitació de les turbines i els arrencadors estàtics. També es redissenyaran les vàlvules de ‘by pass’ de vapor de la turbina cap al condensador. Finalment, Endesa incorporarà una sèrie de millores per fer la central més competitiva, reduint els temps i els costos d’arrencada. «Amb això guanyarà flexibilitat ara que el creixement de l’eòlica demanda grups capaços d’absorbir els buits de producció que les energies renovables no puguin cobrir», ha explicat l’empresa. Per a aquest mateix final, s’implementarà una tecnologia que permeti mantenir la turbina de vapor calent en períodes de parada curts, de manera que l’arrencada següent resulti més ràpida i eficient.

Temes:

Endesa Energia