LA CONSOLIDACIÓ DEL SECTOR FINANCER

El Santander estima que el valor de CaixaBank i Bankia pujarà el 34% amb la fusió

La filial d'inversió del grup que presideix Botín estima que l'entitat catalana pagarà una prima del 15% pel banc públic

rosas54846244 panel indicativo de las cotizaciones en bolsa colocado en el200909211524

rosas54846244 panel indicativo de las cotizaciones en bolsa colocado en el200909211524 / Jesus Hellin

1
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ

El Grup Santander considera que l’operació de fusió entre CaixaBank i Bankia «té un sentit estratègic sòlid», ofereix «una alta probabilitat [que culmini amb] èxit» i serà capaç de generar un valor addicional de 4.742 milions d’euros per a l’entitat resultant. Això equival a un augment del 34% de les capitalitzacions de mercat combinades dels dos bancs abans de l’anunci de la fusió.

En un informe de Santander Corporate and Investment Banking (filial del grup que presideix Ana Botín), els analistes arriben a estimar que el possible canvi d’accions entre les dues entitats podria donar lloc a un pes del 74% dels accionistes de CaixaBank en la nova entitat fusionada, davant el 26% que ostentaria Bankia. És a dir per cada euro de Bankia en la nova entitat, CaixaBank n’ostentaria el triple.

Aquests càlculs de la filial d’inversió del Santander, s’han fet sobre la base d’una prima del 15% en la valoració de Bankia respecte de la situació prèvia a l’anunci de la fusió.

«La fusió crearia un líder del mercat espanyol molt per davant de l’entitat número 2», asseguren els analistes, sense citar expressament el BBVA (segon). Afegeixen que «aquest moviment podria portar més consolidació al mercat espanyol» i assenyalen Banc Sabadell i Liberbank «com objectius especialment interessants a preus de mercat actuals, malgrat el recent repunt», després de l’anunci de la fusió liderada per CaixaBank.

Notícies relacionades

Des del punt de vista d’aquesta anàlisi, l’operació entre Bankia i CaixaBank «ofereix suficient espai per abordar la reestructuració i altres costos de transacció, però no prou per millorar encara més la pèrdua de la qualitat creditícia», per la morositat, cosa que obligarà a fer noves provisions.

«Segons la nostra opinió, la fusió generaria sinergies significatives, molt probablement per sobre del 30% de la base de costos de l’entitat més petita», (Bankia), apunten els analistes. «Considerant també la superposició geogràfica dels dos bancs i la xarxa de sucursals relativament sobredimensionada de CaixaBank, esperaríem que l’entitat fusionada pogués reduir els costos en una quantitat equivalent al 40% del cost de BKIA base», afirmen.