Informe de Brussel·les

Espanya encapçala l’ocupació en economia blava a la UE

El país aporta el 20% dels 4,8 milions de treballadors vinculats al mar a la Unió

La Comissió es proposa alinear totes les activitats amb els objectius del Pacte Verd europeu

Naves de BlueTech Port que irán rehabilitándose para albergar empresas y dtartups de economía azul.

Naves de BlueTech Port que irán rehabilitándose para albergar empresas y dtartups de economía azul. / Ajuntament de Barcelona

2
Es llegeix en minuts
Glòria Ayuso
Glòria Ayuso

Periodista

Especialista en economia i sostenibilitat, economia blava, transició cap a una economia descarbonitzada.

ver +

Uns 4,8 milions de persones treballen en l’economia blava a la UE i Espanya és el país que hi contribueix amb més nombre de persones, concretament el 20% del total. Així ho indica l’Informe sobre l’Economia Blava de la UE el 2025 que la Comissió Europea va publicar ahir. L’informe integra dins de l’economia blava totes les activitats econòmiques basades en l’oceà, els mars i les zones costaneres, o que s’hi relacionin. Això inclou la pesca, l’aqüicultura, el turisme costaner, el transport marítim, els ports i les energies renovables.

El document revela que l’economia blava va tornar a créixer després de l’aturada durant la crisi de la covid. El 2022 va generar prop de 890.000 milions en facturació i va aportar 250.700 milions al valor afegit brut (VAB) de la UE. Els sectors de l’economia blava van continuar creixent el 2023, i van contribuir amb 263.000 milions d’euros al VAB i van donar feina a 4,88 milions de persones, un 1,24% més que l’any anterior.

Valor afegit i ocupació

Sectors com el transport marítim i l’energia renovable van registrar importants augments en valor afegit i ocupació. El turisme costaner va generar el 33% del VAB en l’economia blava i va representar el 53% de l’ocupació total durant el 2022. Per la seva banda, sectors emergents com l’energia marina, la biotecnologia blava i la dessalinització van generar noves oportunitats de negoci i van impulsar el creixement econòmic. El sector de l’energia eòlica marina va ser un dels de més ràpid creixement en l’economia de la UE, amb un increment del 42% sobre el 2021. Aquest augment va impulsar els beneficis del sector, que van arribar als 4.100 milions. La biotecnologia blava va generar 327 milions, un increment del 19% respecte al 2021, i va ocupar directament unes 2.400 persones, cosa que representa un 13% més que l’any anterior.

Dins de la Unió Europea, els quatre estats membres més grans (Alemanya, França, Itàlia i Espanya) van ser els principals contribuents al rendiment socioeconòmic de l’economia blava de la Unió. En conjunt, van representar el 60% del valor afegit brut (VAB) de tota l’economia blava de la UE i el 52% de l’ocupació en aquest esctor.

Notícies relacionades

L’informe dedica una atenció especial a la transició energètica del transport marítim de la UE i de la flota pesquera, així com al potencial de les solucions basades en la natura per fer front als impactes del canvi climàtic. "Aquestes solucions naturals ofereixen oportunitats per reforçar la protecció costanera i reduir els riscos d’inundacions i erosió", detalla la Comissió Europea, que estima que els beneficis superen els costos en més de 3,5 vegades.

La Comissió es proposa alinear totes les activitats amb els objectius del Pacte Verd Europeu, i fomentar la investigació, la innovació i la cooperació entre països i actors marítims. En aquest marc està desenvolupant el Pacte Europeu pels Oceans, que preveu tenir llest el juny, per agrupar sota una mateixa visió les diverses iniciatives marítimes de la UE, i abordar aspectes clau com la gestió de l’espai marítim, la pesca i la competitivitat econòmica.