SECTOR FINANCER

Itàlia es planteja una fusió de MPS com la de Caixabank i Bankia a Espanya

L'opció de privatitzar Monte dei Paschi di Siena és a l'agenda del Govern de Roma

 

  / AFP / GIUSEPPE CACACE

2
Es llegeix en minuts

L’anunci recent de fusió dels bancs espanyols Caixabank i Bankia ha provocat que Itàlia es plantegi si seguir aquest model i fusionar Monte dei Paschi di Siena (MPS), recapitalitzada cautelarment el 2017, amb una altra entitat italiana per fomentar «el naixement del tercer o quart banc nacional». «El model guanyador és Espanya amb l’operació recent de fusió entre els bancs Bankia i CaixaBank, sota la direcció del Govern de Sánchez, per crear un gran banc espanyol. També es podria portar a terme una operació similar a Itàlia», ha dit avui la presidenta de la comissió parlamentària d’investigació sobre el sistema bancari i financer d’Itàlia i membre del governamental Moviment 5 Estrelles (M5S), Carla Ruocco, en una entrevista amb el diari econòmic ‘Il Sole 24 Ore’.

«Podríem enfortir el nostre sistema bancari estimulant el naixement d’un tercer o quart banc nacional. La situació de Bankia és molt similar a la de MPS a Itàlia», va dir, mentre va animar Itàlia a seguir «l’exemple d’Espanya». L’Estat italià és actualment el soci majoritari del banc toscà amb el 68% del capital, però la seva intenció és privatitzar-lo i sortir del capital el 2021, segons les condicions que va negociar el 2017 amb les autoritats de competència de la Unió Europea (UE) per salvar-la de la fallida.

El pla que té el Govern és que MPS cedeixi crèdits morosos per valor de 8.100 milions d’euros a un «banc dolent» que serà gestionat per l’administrador estatal d’aquest tipus de préstecs AMCO, i vendre la part «sana» a un altre inversor. «Aquest no és el moment de vendre una empresa bancària important com MPS i molt menys a competidors de la UE o de fora de la UE. Cap país europeu ven els seus bancs a institucions estrangeres», va argumentar Ruocco.

Els baixos tipus d’interès han penalitzat durament els bancs en els últims anys i, més recentment, s’enfronten a les conseqüències de la crisi derivada de la pandèmia del coronavirus.

Notícies relacionades

En aquest sentit, MPS té actualment una capitalització a la Borsa de Milà de només uns 1.650 milions d’euros, el que significaria que si l’Estat ven la seva participació del 68% a preus actuals obtindria «a prop de mil milions» davant una inversió realitzada de «gairebé 8.500 milions». «La rendibilitat per a l’Estat equivaldria al -90%», va lamentar.

Segons la seva opinió, l’Estat italià hauria de seguir endavant amb la cessió dels crèdits morosos a AMCO i després vendre les filials i sucursals de MPS a una altra entitat del país per crear el tercer o quart grup bancari nacional. «És necessari anar a Europa a explicar que amb la venda de MPS no es persegueixen interessos nacionals i es crea un mal en les finances públiques nacionals. (...) La pandèmia de la Covid-19 ha demostrat que el sistema bancari nacional és un actiu estratègic», va concloure. La possible fusió entre CaixaBank i Bankia donaria lloc al primer banc espanyol per actius i seria l’operació de més envergadura en el sector en les últimes dues dècades.