Dades de l'INE

La reobertura de bars i terrasses al juny dispara el 182% l'activitat hotelera

El final de l'estat d'alarma permet a l'hostaleria reactivar la seva activitat, tot i que els nivells de treball són un 64% inferiors als de l'any anterior

zentauroepp54234885 terraza200724221305

zentauroepp54234885 terraza200724221305 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La reobertura el juny de bars i terrasses i el final de les restriccions de mobilitat van disparar l’activitat hotelera a Espanya, afectada durant els mesos precedents per les restriccions del confinament. La xifra de negocis del sector va augmentar el 182,9% al juny respecte al maig i, junt amb la venda i reparació de vehicles i motocicletes, va ser l’àmbit del sector serveis que més va augmentar la seva activitat l’últim mes de l’estat d’alarma. Així ho reflecteixen les dades publicades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que constaten un increment mitjà de l’activitat en el conjunt del sector serveis del 18,1% respecte al mes de maig.

Malgrat el repunt de l’activitat de bars, restaurants i cafeteries registrat al juny, la campanya estival ha començat aquest any amb registres pobres en comparació als nivells de treball que caracteritzaven aquest sector en un juny prepandèmia. El volum de negoci que va moure el sector de l’hostaleria l’últim mes de l’estat d’alarma va ser un 64% inferior al registrat el juny de l’any anterior. El sector turístic i l’hoteler han sigut els principals damnificats pels efectes econòmics de la Covid i així ho reflecteixen les dades de l’INE, que albiren per a aquest 2020 un any negre. Durant els primers sis mesos de l’any, el volum d’activitat del sector hoteler ha sigut la meitat que el de l’any anterior.

Notícies relacionades

Si bé l’hostaleria està sent el nínxol de negoci del sector serveis més afectat per la pandèmia, la totalitat dels subsectors acumulen durant el primer semestre números negatius en volums d’activitat. El juny va ser un bon mes per a tothom i l’activitat va pujar el 18,1% respecte al maig. L’índex general de negocis del sector serveis va encadenar així dos mesos consecutius d’increments, després de la caiguda registrada al març que va persistir fins a l’abril.

Malgrat els dos mesos seguits de repunts, l’activitat del sector encara no ha recuperat els nivells d’activitat previs a l’esclat de la pandèmia i les empreses i autònoms del sector serveis treballen en nivells significativament inferiors als que tradicionalment caracteritzen els mesos d’estiu a Espanya. El sector serveis ha mogut una xifra de negocis el 18,2% inferior a la que va registrar en el primer semestre de l’any anterior. Les empreses de serveis que de moment han perdut menys activitat són les especialitzades en informació i comunicacions, que han mantingut una activitat el 9,6% inferior des de començament d’any respecte a l’anterior.

Temes:

Bars Restaurants