L'EVOLUCIÓ DE LA INFLACIÓ

L'IPC baixa tres dècimes al juliol, fins al -0,6%

La inflació encadena quatre mesos en taxes negatives

ipc / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Índex de Preus de Consum (IPC) va baixar un 0,9% el mes de juliol en relació amb el mes anterior i va retallar tres dècimes la seva taxa interanual, fins al -0,6%, segons les dades definitives publicades aquest dijous per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que coincideixen amb les avançades a finals del mes passat.

Amb aquest retrocés de tres dècimes, l’IPC interanual torna als descensos després que al juny repuntés sis dècimes i trenqués així una ratxa de quatre mesos de caigudes. Amb la dada del mes de juliol, la inflació encadena quatre mesos en taxes negatives.

La inflació subjacent, que exclou els aliments no elaborats i els productes energètics, va disminuir quatre dècimes, fins al 0,6%, amb la qual cosa se situa més d’un punt per sobre de la de l’IPC general.

L’INE recorda que el 22 de juny va finalitzar l’estat d’alarma i la majoria dels establiments comercials van reprendre la seva activitat.

Per tant, al juliol s’ha reprès la recollida presencial dels preus, i s’ha mantingut la recollida per mitjans telemàtics quan, per motius de seguretat sanitària, no ha sigut possible o convenient fer-la de manera presencial.

Al juliol ja estava disponible per a la seva adquisició per les llars la totalitat de la cistella de productes de l’IPC. Per tant, segons explica l’INE, els mètodes d’estimació de preus que es van dissenyar per a la seva aplicació de forma excepcional durant els mesos d’abril, maig i juny han deixat d’utilitzar-se, i s’ha tornat als mètodes habituals.

Consum a les llars

Segons ha explicat l’INE, els índexs dels grups especials de béns i serveis Covid-19, que durant aquests mesos han mostrat, l’evolució dels productes més consumits per les llars durant la pandèmia, es continuen publicant el mes de juliol per permetre analitzar la situació després de l’acabament de l’estat d’alarma.

Els preus dels productes del ‘grup especial béns Covid-19’ van registrar una taxa anual de l’1,8% al juliol, cinc dècimes menys que el mes anterior. La variació anual dels serveis Covid-19 va disminuir també cinc dècimes, fins al -2,9%.

Notícies relacionades

Entre aquests béns i serveis destaca el comportament dels preus dels aliments i begudes no alcohòliques, la taxa anual de les quals passa del 2,8% el mes de juny al 2,2% al juliol, i dels serveis de telefonia i fax, que registra una variació anual del -0,6%, més de dos punts per sota de la del mes anterior.

El setè mes de l’any, l’Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa interanual en el -0,7%, quatre dècimes per sota de la del mes de juny.