indicadors

L'IPC va caure al maig fins al -0,9%, una dècima menys del que s'esperava

L'evolució del preu de les gasolines, de l'automòbil i els efectes de les limitacions d'obertura comercial

L'IPC es va mantenir també a Catalunya i la taxa interanual es va situar en el -1%

ipc / periodico

2
Es llegeix en minuts

L’índex de preus de consum (IPC) es va mantenir estable al maig en relació amb el mes anterior, però va retallar dues dècimes la taxa interanual, fins al -0,9%, la dada més baixa des del maig del 2016, segons les dades publicades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

La caiguda de l’IPC ha sigut inferior a l’esperada, ja que l’indicador avançat a finals de maig havia previst un retrocés de tres dècimes, fins al -1%. En tot cas, amb aquesta caiguda de dues dècimes, l’IPC interanual encadena quatre mesos de retrocessos i suma dos mesos en taxes negatives.

L’organisme estadístic ha atribuït la disminució de la taxa interanual de l’IPC a l’abaratiment dels carburants i combustibles i, en menor mesura, dels automòbils, davant la pujada de preus que van registrar el maig del 2019. També hi ha influït el grup dels aliments, que ha retallat la seva taxa interanual cinc dècimes, fins al 3,5%.

L’IPC es va mantenir també a Catalunya al maig en comparació amb el mes anterior i la taxa interanual es va situar en un -1%.

La inflació subjacent, que exclou els aliments no elaborats i els productes energètics, es va mantenir al maig en l’1,1%, de manera que se situa dos punts per sobre de l’IPC general. Estadística destaca que això no passava des del juliol del 2009.

L’INE ha recordat que al maig va prosseguir l’estat d’alarma i, tot i que molts establiments van començar a obrir les seves portes, ho van fer amb limitacions d’aforament. Per això, la recollida dels preus s’ha hagut de realitzar íntegrament per mètodes telemàtics. Part de la cistella de productes de l’IPC continua sense estar disponible per a les llars, i per això l’INE, seguint les pautes de l’Eurostat, ha hagut d’estimar el 18,6% dels preus.

A causa de la situació de confinament de les llars per la Covid-19, l’INE ha elaborat dues agregacions especials en les quals es recull l’efecte en els preus dels béns i serveis que la majoria de les llars han continuat consumint en la situació actual.

Els preus dels productes inclosos en el ‘grup especial béns Covid-19’, en què s’inclouen els productes d’alimentació, begudes, tabac, neteja i articles no duradors per a la llar, menjar per a animals, productes farmacèutics i cura personal, augmenten el 2,8% al maig respecte al mateix més del 2019, tres dècimes menys que a l’abril.

Notícies relacionades

Estadística destaca el comportament dels preus dels aliments, la taxa anual dels quals passa del 4% a l’abril al 3,5% al maig. D’aquests, els aliments frescos arriben a una taxa del 5,4%, un punt i mig per sota de la del mes anterior, destacant l’abaratiment del peix fresc i de les carns de porcí i au.

Per la seva banda, els preus del ‘grup especial serveis Covid-19’, en què figuren els serveis de lloguer de vivenda i garatge, la distribució d’aigua, clavegueram, recollida d’escombraries, despeses comunitàries, electricitat, gas, gasoil per a calefacció, telefonia, música i televisió en ‘streaming’, assegurances, comissions bancàries i serveis funeraris, van disminuir el 4% al maig en taxa interanual, quatre dècimes més que a l’abril, a causa de l’encariment de l’electricitat.

Temes:

IPC