GUERRA COMERCIAL

Els EUA mantenen els aranzels a productes europeus

La decisió passa per alt l'amenaça de redoblar els aranzels o incloure nous productes espanyols

La ministra Maroto confia a reduir o eliminar les restriccions en l'últim tram de la negociació

zentauroepp34709800 vinos200813081643

zentauroepp34709800 vinos200813081643 / RICARD FADRIQUE

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

La guerra comercial amb la Unió Europea segueix on era. Els Estats Units han mantingut els aranzels als productes europeus que va imposar l’octubre de l’any passat arran del conflicte amb Airbus. La llista d’importacions sancionades s’ha modificat lleugerament per incloure noves categories de béns procedents de França i Alemanya, mentre desapareixen alguns de Grècia i el Regne Unit. El que no ha canviat és l’impacte sobre el sector agropecuari espanyol, que continuarà pagant els plats trencats de la disputa sobre els subsidis dels dos blocs en les seves respectives indústries aeroespacials. La decisió de l’Administració Trump no és del tot dolenta, tenint en compte que havia amenaçat d’augmentar els impostos fins al 100% i incloure a nous productes espanyols.

L’anunci arriba mesos després que el Departament de Comerç obrís un període de consultes per avaluar la pertinència de l’impost duaner del 10% que va imposar a l’aviació civil i el 25% amb el qual va sancionar la resta de productes, des de l’oli, al vi, el whisky, les taronges o els formatges. Els seus funcionaris havien amenaçat de doblar els impostos duaners, en virtut de la sentència de l’Organització Mundial del Comerç (OMC), que va autoritzar l’any passat els EUA a cobrar 7.500 milions d’euros en gravàmens després de dictaminar que França, Alemanya, Espanya i el Regne Unit van concedir subsidis il·legals a Airbus en perjudici de Boeing, el seu competidor nord-americà.

L’envit passava també per engreixar la llista negra de productes, incloent-hi altres com el cava i altres vins escumosos o els vins amb una graduació superior als 14 graus, un càstig que de moment no s’ha complert. «La notícia d’avui és un alleujament, però no soluciona el problema gravíssim que ens està deixant fora del segon destí per a les exportacions d’aliments i begudes espanyoles fora de la Unió Europea», ha afirmat el director general de la Federació Espanyola d’Indústries de l’Alimentació i Begudes.

L’any passat, abans que el pols comercial s’agreugés, Espanya va exportar als EUA productes alimentaris per valor de 1.838 milions d’euros. Des d’aleshores, molts productors han vist com les pujades forçoses de preus estan allunyant distribuïdors i consumidors, una dinàmica que redueix a marxes forçades la seva quota de mercat en el que aparenta ser un dels mercats més competitius del món.

«El vi continua sent víctima d’un conflicte aliè que ja ha perjudicat greument els cellers espanyols en un mercat prioritari com els EUA», ha afirmat la Federació Espanyola del Vi, que lamenta que la decisió de mantenir els aranzels arribi en «un moment especialment delicat per al sector» a causa de la recessió provocada pel coronavirus. Les exportacions de vi envasat espanyol a la primera potència econòmica mundial van caure al març un 34%, en ple inici de la pandèmia, i un 21% al maig.

El Govern espanyol també ha expressat el seu malestar a través d’un comunicat conjunt de diversos ministeris. «Té tot el sentit suspendre o reduir aranzels en una situació econòmica com l’actual per la pandèmia», va afirmar la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, que va instar els seus socis nord-americans a tornar de forma «urgent» a la taula de negociació. El Govern va recordar que a finals del mes passat va arribar a un acord amb Airbus per modificar els contractes d’inversions reemborsables a l’Airbus A350, una mesura amb què esperava donar per tancat el conflicte. Unes modificacions a què França també es va adherir.

Notícies relacionades

Però no és aquesta la lectura que n’ha fet Washington. «La Unió Europea i els seus estats membres no han pres les accions necessàries per complir les decisions de l’OMC», va dir el seu negociador comercial, Robert Lighthizer, després de mantenir els aranzels. «Tot i així els EUA mantenen el seu compromís per obtenir una resolució a llarg termini per a aquesta disputa», que dura ja 16 anys. El més cridaner de tot és que l’OMC hauria de resoldre en les pròximes setmanes en un cas paral·lel contra Boeing, en el qual s’espera que concedeixi als europeus el dret a imposar contramesures pels subsidis nord-americans a la seva companyia.

Aquestes consideracions haurien d’haver aplanat el camí per a l’acord, però no han aconseguit fins ara frenar l’agressiva diplomàcia de la Casa Blanca, que ha fet dels aranzels i sancions la seva eina de capçalera per negociar. Brussel·les no vol que el conflicte s’agreugi, però París ja ha advertit que Europa no tindrà més alternativa que respondre amb nous aranzels si els EUA no aixequen els seus. «A tot el món li ha de quedar una cosa molt clara: si les sancions nord-americanes es mantenen i no aconseguim un acord global, la UE ha de preparar-se per respondre amb sancions», va dir el ministre d’Economia i Finances, Bruno LeMaire.