Alimentació
Casa Tarradellas estrena molí
L’empresa familiar catalana aplica mètodes d’agricultura regenerativa i processa unes 110.000 tones de blat a l’any en dos dels 18 centres productius que té a Osona. La venda de productes lligats a la farina, com les seves famoses pizzes, li reporta gairebé tants ingressos com la de carn de porc.
La nova instal·lació per produir farina va costar 25 milions i ocupa un edifici de quatre plantes
La companyia cultiva 500 hectàrees pròpies i col·labora amb un centenar de pagesos

Lluny queden aquells anys en què el que caracteritzava Josep Tarradellas i Anna Falgueras era haver creat un espetec que es convertiria en emblema. Tan lluny, com que l’empresa que van muntar al seu voltant compleix el seu 50 aniversari l’any que ve i ja és gairebé més coneguda per les seves pizzes que pel fuet. Sense anar més lluny, els 1.300 milions d’euros que va ingressar Casa Tarradellas el 2023 venien a parts gairebé iguals de tots els productes relacionats amb el porc i tot l’univers de la farina. La seva última gran inversió, de fet, es va centrar en augmentar la seva capacitat de producció en aquest últim camp.
Es tracta d’un molí que va costar 25 milions d’euros i que va entrar en funcionament a principis d’any, tot i que és ara que ho fa oficialment al rebre la primera collita de blat de l’any. Aquesta empresa familiar alimentària cultiva directament sobre 500 hectàrees, però també col·labora amb un centenar d’agricultors a Catalunya que poden arribar a tenir centenars d’hectàrees cada un d’ells, i amb uns altres 150 professionals fora de les fronteres catalanes.
Un d’ells és Josep Pou, agricultor la família del qual conrea 800 hectàrees de cereal que, si és blat, gairebé tot es destina a Casa Tarradellas. L’empresa ha portat aquesta setmana un grup de periodistes a un dels seus camps a Gurb (Osona) per mirar de mostrar sobre terreny com funciona, per exemple, el seu model d’agricultura regenerativa que ("No és altra cosa que fer-ho de la forma més tradicional possible, però amb un fort suport de les noves tecnologies", definiran) i per obrir les portes d’aquest molí que acaba d’obrir el grup. El segon de la seva col·lecció, el primer en 15 anys.
Estratègia al camp
Pel que fa a l’agricultura regenerativa, es veu que en un mateix camp plantaran cada any un cereal diferent (blat, civada...) perquè el sòl es vagi nodrint de tots ells. Quan cullen el blat, deixen la palla al camp perquè formi una capa natural que protegeixi el sòl del sol i la pluja. També planten arbres florals al voltant dels camps per crear un microecosistema que es regeneri de manera natural i sigui menys vulnerable a plagues i fongs. A més, instal·len hotels d’insectes: estructures pensades per atraure espècies beneficioses que ajuden a protegir els cultius de possibles plagues.
Diverses recol·lectores s’encarreguen aquests dies de recollir el sembrat. La mateixa màquina deixarà enrere la palla i es quedarà amb un blat ja considerablement net, però la màgia no es produeix fins a arribar als molins. El primer, que es va posar en marxa el 2010, té capacitat per moldre 18 tones de blat a l’hora; i el segon, inaugurat aquest 2025, suma 12 tones de blat per hora a aquesta capacitat.
L’interior dels molins
En realitat, de molins en tenen pocs. Són fàbriques a l’ús que amaguen, almenys aquesta última, quatre plantes de maquinària connectada entre si per analitzar, classificar, netejar, raspallar, triturar, i tamisar el blat fins a convertir-lo en farina. En tota mena de farines, perquè 17 varietats de pizza i 6 tipus de massa donen per a molt.
La farina s’emmagatzema també en aquestes instal·lacions, on tenen 28 sitges de 250 tones cada una. Després tot això acabarà a les fàbriques elaboradores de producte acabat. Casa Tarradellas compta amb 18 centres productius en total, tots situats a la comarca d’Osona.
Aquest nou molí compta, així mateix, amb un espai reservat per a un laboratori de R+D. La companyia inverteix uns 40 milions d’euros a l’any en innovació, una xifra que es presumeix lleugerament més alta que el 2024, especialment per totes les modernitats tecnològiques incorporades a aquesta nova planta i que hauria de continuar creixent a l’afegir aquesta nova infraestructura a la seva xarxa.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Escalada Bany de masses per a Alberto Ginés anant cap a la final mundial
- Clàudia Pina hi posa l’art
- Hisenda va maniobrar per evitar la imputació del PP en el cas Bárcenas després d’informar-ne Montoro
- L’exministre va rebre informació confidencial sobre la jutge del cas dels eros a Andalusia
- El correu de la cúpula d’Hisenda a l’exministre del PP mesos abans de la detenció de Rato