finançament

Caballero denuncia «política partidària» del PP amb el superàvit dels ajuntaments

El president de la FEMP firma l'acord per mobilitzar el romanent dels municipis amb Pedro Sánchez

remanentes / periodico

2
Es llegeix en minuts

El president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Abel Caballero, ha sortit al pas de les crítiques que ha concitat l’acord sobre romanents d’ajuntaments arribat amb el Govern i ha acusat el PP de fer «pura política partidària».

Aquest dimarts Caballero i el president Pedro Sánchez han formalitzat al Palau de la Moncloa l’acord a què han arribat la FEMP i el Ministeri d’Hisenda  per a l’alliberament dels romanents i l’ús del superàvit per part dels ajuntaments.

Tots dos han rubricat el denominat ‘Acord entre el Govern d’Espanya i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies per contribuir des dels municipis a desenvolupar una mobilitat sostenible, l’agenda urbana, polítiques de cures i recolzament a la cultura i a l’esport’. Els han acompanyat la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i la titular de Política Territorial, Carolina Darias, així com d’una delegació de la FEMP amb l’alcaldessa de Toledo, Milagros Tolón, al capdavant.

L’escena, que amb prou feines ha durat cinc minuts, ha servit per veure la sintonia entre el Govern central i la cúpula de la FEMP després de diverses setmanes de negociació entre el Ministeri d’Hisenda i l’agrupació municipalista per alliberar aquests romanents.

Aquest mateix dilluns, la Junta de Govern de la FEMP va donar llum verda a la proposta d’Hisenda amb 12 vots a favor (PSOE), 12 en contra (PP, Junts per Catalunya i Ciutadans) i una abstenció (Grup Municipalista Izquierda Unida-Podem-Comuns). El vot de qualitat del president socialista de la federació va resultar determinant per acceptar la iniciativa.

Això va provocar nombroses crítiques des de moltes parts del municipalisme i en concret des dels alcaldes del PP, que lamentaven que aquest acord trenqués el consens històric que es dona en la FEMP. Els populars acusaven l’Executiu d’apropiar-se dels estalvis dels ajuntaments i de no ajudar les entitats que no tinguessin superàvit i romanents.

L’acord estableix que els ajuntaments que ho desitgin podran posar els seus romanents a disposició del Govern central, que aportarà 5.000 milions que no es tornaran de forma immediata en proporció amb les quantitats entregades. Posteriorment, a partir del 2020, l’Executiu central revertirà als municipis el 100% dels romanents rebuts en un termini de 10 anys, així com interessos.

Notícies relacionades

Així mateix, les diputacions podran formalitzar préstecs i fer transferències finalistes no reintegrables a administracions locals que es trobin en una situació econòmica vulnerable. El Govern també revisarà les condicions financeres dels préstecs dels fons de finançament que tenen institucions locals.

Mentrestant, el 2020 no serà efectiva la regla de despesa, per la qual cosa les corporacions locals no comptaran amb aquesta limitació. L’acord estableix la pròrroga per al 2020 de la regla especial de la destinació del superàvit del 2019 i la del procediment d’execució d’inversions financerament sostenibles iniciades el 2019 amb càrrec al superàvit del 2018. També manté les entregues a compte a les corporacions locals i la liquidació de l’exercici 2018, positiva per als ajuntaments en 600 milions d’euros.