Efectes del coronavirus

Caiguda històrica del PIB a França del 13,8% el segon trimestre

L'evolució negativa està relacionada amb el tancament d'activitats no essencials de l'abril i el juny

zentauroepp53325410 france s president emmanuel macron wears a protective face m200506174754

zentauroepp53325410 france s president emmanuel macron wears a protective face m200506174754 / POOL

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El producte interior brut (PIB) de França va patir una caiguda del 13,8% el segon trimestre de l’any, la major caiguda de tota la sèrie històrica, com a conseqüència de l’impacte del tancament de les activitats no essencials entre els mesos d’abril i juny, després d’haver registrat una contracció del 5,9% els tres primers mesos del 2020, segons l’estimació preliminar publicada per l’Institut Nacional d’Estadística gal (Insee). 

D’aquesta manera, Insee ha revisat sis dècimes a la baixa la seva estimació de la caiguda del PIB de França el primer trimestre de l’any. D’altra banda, en comparació amb el segon trimestre del 2019, la segona economia més gran de la zona euro va experimentar una contracció rècord del 19%, recull Europa Press.

El segon trimestre, el consum de les llars es va enfonsar un 11%, després de la caiguda del 5,8% dels tres primers mesos, així com també va baixar amb força la formació bruta de capital fix per part de les empreses, que va registrar un retrocés del 17,8%, davant el descens del 10,3% entre el gener i el març. Per la seva part, la despesa del Govern també va registrar un descens, amb una baixada del 8% després de caure un 3,5% el primer trimestre.

Caiguda de les exportacions

Al seu torn, les exportacions franceses van tenir en el trimestre una caiguda del 25,5%, davant el descens del 6,1% del primer trimestre, mentre que la baixada de les importacions va ser del 17,3%, després de disminuir un 5,5% en els tres primers mesos de l’any. D’aquesta manera, la balança comercial va tenir una aportació negativa al PIB de 2,3 punts, després de restar una dècima en el primer trimestre.

«L’evolució negativa del PIB en el primer semestre del 2020 està relacionada amb el tancament d’activitats no essencials en el context de la implementació del confinament entre mitjans de març i principis de maig», va explicar l’Insee.

Recuperació gradual

Notícies relacionades

No obstant, l’institut estadístic francès va indicar que l’aixecament de les restriccions «va conduir a una recuperació gradual de l’activitat econòmica el maig i el juny, després d’haver tocat fons a l’abril».

Aquest dijous, l’Oficina Federal d’Estadística d’Alemanya (Destatis) va informar que el PIB alemany va registrar el segon trimestre del 2020 una contracció rècord del 10,1%, després d’haver baixat un 2% en els primers tres mesos de l’any. En comparació amb el segon trimestre de 2019, la contracció del PIB d’Alemanya va arribar a un rècord de l’11,7%, davant la caiguda de l’1,8% interanual dels tres primers mesos del 2020.

Temes:

França