Resultats

Endesa eleva un 45% el seu benefici fins al juny malgrat el coronavirus

L'elèctrica pateix un impacte de 75 milions d'euros en el seu benefici net pel virus però guanya 1.128 milions

endesa

endesa

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Endesa ha tancat el primer semestre del 2020 amb bons resultats, malgrat la greu situació que ha provocat la pandèmia de la Covid-19. La companyia ha registrat un resultat net fins al juny de 1.128 milions d’euros, un 45,4% més que al mateix període del 2019.

Aquests resultats recullen l’impacte de l’entrada en vigor del nou conveni col·lectiu i el registre de determinades provisions per reestructuració de plantilla, que han generat un impacte positiu net de 267 milions d’euros. Excloent aquest impacte extraordinari, l’increment en el resultat net és encara de l’11%. 

L’aturada de l’activitat econòmica en els mesos de l’estat d’alarma ha deixat empremta en la demanda d’electricitat i en els preus al nostre país, accentuant el camí del primer trimestre. A nivell peninsular, la demanda ha disminuït un 7,8% respecte del mateix període del 2019, mentre que als territoris no peninsulars la disminució ha sigut del 13,2% (18,6% a les Illes Balears i del 10,1%% a les Illes Canàries). Aquesta caiguda, junt a la reducció del preu de les matèries primeres, ha comportat preus més baixos en el mercat a l’engròs, amb 29 euros el megawatt per hora com a mitjana, fet que suposa un descens del 44% respecte al mateix període del 2019.

Endesa estima que els efectes de la Covid-19, que comporten la caiguda de la demanda i els preus, juntament amb les provisions dotades per insolvències d’acord a la norma NIIF-9, han tingut un efecte negatiu d’uns 75 milions d’euros a nivell de benefici net. Tot i que actualment no és possible estimar l’impacte futur de la Covid-19, la companyia espera un segon semestre més normalitzat, cosa que, si se suma a la resistència de tenir un model de negoci integrat i una baixa exposició de les empreses regulades, li permetrà mantenir les seves estimacions per a aquest 2020.

Endesa manté ferms els compromisos d’inversió que va presentar en l’últim pla estratègic de la companyia, ara més que mai, que suposen una injecció de 7.700 milions d’euros d’inversió entre 2019 i 2022, dels quals 5.200 milions es dedicaran a fer possible el procés de descarbonització en el qual està immersa la companyia. Així, l’empresa ha avançat al 2021 el tancament de les plantes tèrmiques peninsulars. En el primer semestre, els ingressos derivats de les activitats del carbó amb prou feines representen un 1% de les vendes totals.

Notícies relacionades

I fins i tot, per tal d’ajudar en la reconstrucció econòmica i si s’estableix «un marc adequat i les mesures regulatòries i fiscals necessàries», es proposa augmentar el seu pla d’inversió en aproximadament un 30% en el període 2020-2022. En aquest sentit, ha dissenyat un pla accelerat de 7.500 milions d’euros per a aquell període, fet que suposa una inversió addicional d’uns 1.700 milions d’euros i ser capaços de generar 12.000 llocs de treball directes i indirectes i uns 27.000 més induïts durant cada un dels anys d’aquest pla.

Manté intacte el dividend

En l’anterior junta d’accionistes –celebrada el 5 de maig del 2020– la companyia va aprovar la distribució als seus accionistes d’un dividend total amb càrrec al resultat de l’exercici 2019 per un import brut d’1,475 euros per acció, és a dir, un total de 1.562 milions d’euros, i manté intacta la seva política de dividend prevista fins al 2022. 

Temes:

Endesa