MEMÒRIA ANUAL DE LA CAMBRA DE COMERÇ

Torra insta els empresaris catalans a rebel·lar-se contra el Govern espanyol

El president de la Generalitat reconeix «que sempre l'ha sorprès» que els empresaris no es rebel·lin en defensa d'inversions en infraestructures «vitals» per al creixement econòmic

torra / periodico

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha instat aquest divendres els empresaris catalans a rebel·lar-se contra el Govern espanyol i reclamar la transferència d’inversions necessària per a la recuperació econòmica. Torra ha assistit a l’acte de presentació de la ‘Memòria econòmica de Catalunya 2019’ de la Cambra de Comerç de Barcelona, en una mostra del recolzament incondicional del Govern a la línia independentista marcada per l’equip de Canadell. En el seu discurs, Torra ha instat la classe empresarial catalana a mobilitzar-se i reivindicar davant Madrid una transferència de recursos «vital» en les actuals circumstàncies postpandèmia.

El president ha tornat a contraposar la inversió publica rebuda per Madrid i Catalunya, per uns Pressupostos «que no reflecteixen la realitat ni les necessitats», «mani qui mani». «Sempre m’ha sorprès que la classe empresarial catalana no es rebel·li», ha dit Torra, a l’hora de reivindicar recursos per a ports, aeroports o autopistes, en un dèficit d’inversions davant Madrid que ha estimat en almenys 8.000 milions d’euros. 

Torra ha destacat que les empreses privades «han fet els deures» i estan menys endeutades i han crescut per sobre de la mitjana de la zona euro. Segons la seva opinió, una de les forces de creixement ha de ser la internacionalització, en un exercici que anirà pitjor de l’estimat, amb una caiguda del PIB de dos dígits i una recuperació també més lenta de l’esperada. El president preveu que la recuperació dependrà de la cura a la recerca i la digitalització, i sobretot de les infraestructures adequades. 

El president de la Generalitat ha reivindicat la utilització dels superàvits dels ajuntaments, d’uns 2.500 milions d’euros, per a la reactivació econòmica. «Estan paralitzats estúpidament, a l’espera d’una simple firma», ha dit Torra culpant el Govern de Pedro Sánchez, en un moment que requereix inversions urgents per animar l’activitat empresarial i la millora d’infraestructures. 

Notícies relacionades

El president ha rememorat la seva experiència vital a Suïssa, on va viure fa uns quants anys, i ha destacat la seva qualitat de vida en l’entorn rural en una economia moderna i internacionalitzada, gràcies als bons mitjans de transport:  «Cal redescobrir Catalunya amb millores d’infraestructures». 

També ha reflexionat sobre la irrupció del teletreball, que ha de ser potenciat amb xarxes de telecomunicacions potents i que facilitin, per exemple, fenòmens com que hi hagi estudis d’arquitectes de primer nivell a Olot. Ha destacat la importància de la tecnologia 5G, la inversió de Seat en el cotxe elèctric...