a l'AUDIÈNCIA NACIONAL

La fiscalia inicia diligències d'investigació contra Uber per delicte fiscal

La denúncia va ser interposada pel sector del taxi, que acusa la multinacional d'evadir a Espanya més de cinc milions d'euros el 2018

zentauroepp46779949 uber economia200616124118

zentauroepp46779949 uber economia200616124118 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso

La fiscalia de l’Audiència Nacional ha decidit investigar la multinacional Uber per delicte fiscal contra la Hisenda pública espanyola. La Fiscalia inicia diligències d’investigació sobre els fets denunciats per l’associació sectorial associació sectorial Taxi Project aquest maig del 2020 davant de la Fiscalia de delictes econòmics de Madrid. Segons càlculs del demandant, la quantia defraudada ascendiria a uns 5,1 milions d’euros només el 2018. Fonts jurídiques van apuntar que el resultat de la investigació de la fiscalia i el seu pas al jutge d’instrucció es podria produir en uns quatre mesos.  Fonts d’Uber van descartar avaluar la informació.

Els arguments presentats en la demanda, a càrrec de l’advocada Leire López, del despatx Vosseler, parteixen de la base que Uber ha de considerar-se «com una única persona jurídica, formada en aparença per un nombrós grup d’empreses patològic constituït amb l’objectiu de defraudar la llei, en especial pel que fa al pagament de tributs (fonamentalment, IVA i impost de societats)». Els arguments dels taxistes se centren en el fet que Uber exerceix una activitat de serveis de transport subjecta a l’IVA a Espanya (com ja va declarar al seu dia el Tribunal de Justícia de la Unió Europea), per la qual cosa ha de facturar tots els serveis prestats i repercutir a cada factura l’IVA corresponent (10%).

La Fiscalia de l’Audiència Nacional, al tractar-se d’una empresa amb presència a tot Espanya, ha d’investigar ara si Uber, de forma deliberada, no ha declarat o no ha declarat correctament a Espanya l’IVA reportat per la seva activitat. Segons els càlculs dels demandants, Uber va defraudar, el 2018, 5,1 milions d’euros, suma a la qual s’haurien d’afegir les quotes corresponents a la resta d’exercicis fiscals en els quals hagi operat i presumiblement tingut la mateixa conducta fiscal que el 2018.

Notícies relacionades

Segons el punt de vista dels demandants, que representen el sector del taxi convencional, Uber també ha de tributar a Espanya a través de l’impost de societats per la totalitat dels beneficis obtinguts al territori nacional com a conseqüència dels serveis de transport desenvolupats a Espanya. No obstant, consideren que la xifra de negoci declarada «no es correspon amb la realitat», segons la demanda, i per tant, Uber hauria defraudat les quotes aplicables als beneficis no declarats (prenent com a referència que els ingressos reals l’any 2018 van ser d’aproximadament 51 milions d’euros, i que els ingressos declarats van ser de 2,9 i 16,7 milions d’euros en els exercicis 2017 i 2018, respectivament).

Si es comproven tots i cada un dels punts anteriors, la fiscalia podria entendre que hi ha delictes de defraudació a la hisenda pública tipificats en els articles 305 i següents del Codi Penal, en les seves modalitats agreujades, així com de delictes de falsedat documental tipificats als articles 390 i següents.

Temes:

Uber