L'ingrés mínim s'estrena amb pics de col·lapse a la seva web

UGT i CSIF critiquen la falta de mitjans per fer front a totes les sol·licitud

Escrivá ultima una finestreta única per facilitar la petició de la prestació

rosas52133356 jose luis escriva ministro seguridad social200204165608

rosas52133356 jose luis escriva ministro seguridad social200204165608 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

L’estrena de l’ingrés mínim vital, una de les mesures estrelles aprovades pel Govern fa unes setmanes, ha aixecat certs temors que es produeixi una allau de sol·licituds que bloquegin l’administració pública a causa de la falta de mitjans. Aquest dilluns, el primer dia que es podia sol·licitar aquesta prestació, la pàgina web de la Seguretat Social ja va patir algun col·lapse puntual. Referent a això, el secretari general d’UGT, Pepe Álvarez, va avisar que es podria produir un «col·lapse important» com va ocórrer en el Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) amb els expedients de regulació temporal d’ocupació (ertos).

«El SEPE està saturat. Els treballadors del SEPE no arriben a més [...] i si algú en el Govern s’ha pensat que aquest col·lectiu de persones que porta molt temps en atur i té dificultats per accedir a mitjans telemàtics ho farà a través d’internet s’ha equivocat», va defensar el líder sindical.

A més, va mostrar la seva inquietud per la forma en què el Govern «podrà fer front a la demanda de centenars de milers de persones en els pròxims dies». Segons va explicar, resulta necessari que comenci al més aviat possible la tramitació de la llei per poder fer certs canvis que serveixin per «arbitrar de manera eficaç i ràpida» la prestació.

Les crítiques també van arribar des de la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) que, a través d’un comunicat, van assegurar que hi ha certa preocupació que les sol·licituds desbordin els serveis de la Seguretat Social davant de la «falta de mitjans i treballadors». «El personal de la Seguretat Social és insuficient per resoldre aquests expedients i tem un col·lapse com el del SEPE després de l’allau d’ertos», apunten. 

«Cogovernança federal»

Notícies relacionades

El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, va apuntar ahir a Catalunya Ràdio que una via de treball per agilitar els tràmits i el pagament de l’ingrés mínim és la posada en marxa de la mà de les autonomies d’«un model únic i simplificat de finestreta única d’entrada». Referent a això, el ministre socialista va insistir en la necessitat d’assajar «un model modern de cogovernança federal» que permeti a l’Executiu oferir una prestació i que després siguin les autonomies les que desenvolupin els mecanisme per fer arribar aquesta ajuda. 

Segons va explicar, totes les actuacions de l’administració pública han d’anar orientades a aconseguir «eficàcia, eficiència i rapidesa en la prestació». «El criteri fonamental és que volem que sigui el més ràpid possible», va sentenciar Escrivá abans d’emfatitzar que resulta imprescindible «no caure en els errors del passat» associats a la gestió d’altres prestacions, «que tarden massa temps a reconèixer-se i pagar-se».